Блаттер розповів росіянам: Скандал у ФІФА через те, що США не отримали “свій” чемпіонат

Ще до голосування з приводу обрання країни-господаря Чемпіонату світу з футболу 2018-го року, президент ФІФА Йозеф Блаттер (нині відсторонений від посади через корупційний скандал) у ФІФА вважали що чемпіонат має проводити Росія. Про це Блаттер розповів в інтерв'ю російській інформаційній агенції ТАСС.

"Тоді було внутрішнє переконання, що один чемпіонат пройде у Росії – країна із Східної Європи ще ніколи не приймала турнір", – цитують чиновника, проти якого у Швейцарії порушено кримінальну справу за підозрою у корупції, у російськомовному матеріалі ТАСС.

Прикметно, що у англомовному варіанті цього ж інтерв'ю, також опублікованому ТАСС, Блаттеру приписується більш прямолінійна заява, у якій вже йдеться не про "внутрішнє переконання", а про "домовленість" за результатами "дискусії" всередині керівництва ФІФА.

"У 2010-му в нас була дискусія з приводу Чемпіонату світу і ми ухвалили подвійне рішення. Щодо чемпіонатів було вирішено, що один буде проведено у Росії, бо у Росії, у Східній Європі взагалі, ЧС ніколи не проводили, а чемпіонат 2022-го року було вирішено провести в Америці", – пише англомовний ТАСС,

Як відомо, рішення про отримання певною країною права на проведення чемпіонату приймаються на основі голосування країн-членів ФІФА. Відтак і "внутрішнє переконання" голови впливової організації напередодні голосування, і прийняття рішення за результатами закритої дискусії можуть бути ознаками непрозорості діяльності ФІФА.

Ми планували готуватись до двох прекрасних чемпіонатів світу: Росії-2018 та США-2022

Блаттер про скандал у ФІФА

Блаттер також заявив, що наступний після Росії чемпіонат світу з футболу, на його думку, мали отримати США.

"Хазяїном Чемпіонату світу 2022-го року бачилися США. Таким чином, чемпіонати світу отримали б дві головні політичні сили світу", – розповів ТАСС Блаттер.

Він відзначив, що ситуація змінилась після зустрічі президента Франції Саркозі із принцем (нині еміром – прим. ГА) Катару, за якою послідував тиск, спрямований на отримання цією країною чемпіонату.

"Тоді і прозвучало, що чемпіонат має пройти у Катарі. Це переплутало усі карти. Чотири європейські голоси перейшли від США до Катару. У протилежному випадку, американська заявка перемогла би із рахунком 12:10. Ми планували готуватись до двох прекрасних чемпіонатів світу: Росії-2018 та США-2022. Замість цього, ми говоримо про кризу у ФІФА", – розповів Блаттер.

Коментуючи наведену ТАСС заяву Блаттера президент Футбольної асоціації Великої Британії Ґреґ Дайк вже заявив, що вона містить ознаки корупції.

Як відомо, прокуратура США веде розслідування з приводу корупції у ФІФА, яке включає обставини отримання Росією та Катаром прав на проведення Чемпіонатів світу з футболу 2018-го та 2022-го років відповідно.

Вибори нового президента ФІФА призначено на 26-те лютого. Головними претендентами на посаду називають президента УЄФА Мішеля Платіні, якого також підозрюють у корупції, та принца Йорданії, віце-президента ФІФА Алі бін Аль-Гусейна.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *