Кіровоград обрав нову стару назву містаКіровоградська міськрада звернулася до Верховної Ради з проханням перейменувати

Кіровоград обрав нову стару назву міста

Кіровоградська міськрада звернулася до Верховної Ради з проханням перейменувати місто на Єлисаветград.

«Надіслати це рішення у дводенний термін з моменту ухвалення» , – ідеться у рішенні місцевої влади, опублікованому у середу.

Депутати міста вважають, що за відновлення історичної назви на честь російської цариці, Єлисаветград, виступають більшість мешканців міста.

Першопочатково міськрада пропонувала направити до ВР одну назву, проте ця пропозиція не знайшла підтримки більшості. Відтак ВР запропонували зможе обирати з усіх семи назв, за які голосували кіровоградці. Єлисаветград у рейтинг посів першу сходинку. Альтернативи – Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Благомир, Ексампей та Козацький – здобули значно менше голосів.

Раніше із закликом не змінювати «колонізаторську» назву виступав ряд діячів освіти та культури зокрема міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Місто отримало назву Єлисаветград у 18 сторіччі відповідно до пропозиції російського сенату – фортеця на цьому місці отримала ім'я святої Єлизавети. Вибір цього імені був зумовлений тим, що свята Єлизавета була небесною покровителькою імператриці Єлизавети, котра виступала формальною засновницею укріплення. У 1924 році за СРСР місто перейменували на Зинов’євськ, у 1934 – на Кірове і у 1939 – Кіровоград.

Перейменування міст та вулиць відбувається в Україні для того, аби виконати вимоги ухваленого навесні закону про декомунізацію.
http://www.hromadske.tv/society/kirovograd-obrav-novu..

www.hromadske.tv

Кіровоград обрав нову стару назву міста

Депутати міста вважають, що за відновлення історичної назви виступають більшість мешканців міста

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *