Засідання круглого столу на тему «Євроінтеграція як інструмент ефективного розвитку місцевого самоврядування: досвід Литви в реаліях Донбасу»

Для відкриття нових можливостей щодо подальшої співпраці в сфері проведення євроінтеграційних реформ в Донецькій області 27 жовтня поточного року в м. Краматорську відбулося засідання  круглого столу на тему «Євроінтеграція як інструмент ефективного розвитку місцевого самоврядування: досвід Литви в реаліях Донбасу». Ініціаторами  проведення засідання є Міністерство закордонних справ Литовської Республіки, Департамент  розвитку співробітництва та підтримки демократії МЗС Литви, Департамент  з питань внутрішньої політики облдержадміністрації та громадська організація «Східноєвропейське співробітництво».

Вітання від голови облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації П.Жебрівського учасникам засідання передав директор Департаменту з питань внутрішньої політики О.Меланченко. «Я переконаний, що всі новації мають проходити і відпрацьовуватися саме в Донецькій області, оскільки сьогодні ми на передовій за незалежність України. Ми йдемо до Євросоюзу, зробили напрямок до імплементації європейського законодавства в Україні, і відповідальність за життєдіяльність тієї чи іншої громади має покладатися на саму громаду. Є проект закону про децентралізацію, триває об’єднання, але сьогодні дуже важливо наповнити цей процес смислом», – наголосив очільник області. Він констатував, що перейняття успішного литовського досвіду  проведення реформ значно полегшить і скоротить шлях до імплементації сучасних стандартів функціонування влади на місцях.

А. Абрамавічюс, віце-президент Комітету регіонів ЄС, член робочої групи по Україні, виступив з докладом «Тенденції розвитку європейської місцевої і регіональної влади: литовський досвід».  Він наголосив, що колись Литва знаходилась на аналогічних стартових позиціях – залежала від Росії в економіці, енергетиці та інше. Завдяки проведеним реформам ситуація докорінно змінилася.  Саме тому Україні потрібні наступні реформи: децентралізація влади, фінансова децентралізація та євроінтеграція. Децентралізація базується на принципі субсидіарності − одному з основоположних принципів Європейського Союзу, згідно з яким спільнота вдається до будь-яких заходів лише в тому разі, якщо вони ефективніші за відповідні заходи на нижчих рівнях. Для того щоб громада була успішною, вона повинна мати 8000-20000 громадян. Головна рушійна сила її розвитку – фінансова децентралізація. Громада повинна розуміти, що вона має повноваження і фінансову базу на виконання їх, тоді вона буде розвиватись. Також він зазначив, що євроінтеграція є головним і незмінним зовнішньополітичним пріоритетом України, основою стратегії економічного та соціального розвитку України.

В. Кочуєв, голова правління Донецької ГО «Агенція розвитку місцевого самоврядування», вважає, що реформи потрібні саме промисловим районам. Він зазначив, що вищезазначені реформи створюють велике поле для реалізації та розвитку громади, та саме зараз настав час змін.

«Ми сподіваємось на практичний результат заходу і відкриття нових можливостей для подальшої співпраці в сфері проведення євроінтеграційних реформ в Донецькій області», – зазначила керівник проектів ГО «Східноєвропейське співробітництво» Н.Казьоннова.

В обговоренні також взяли участь О.Конотопцев, експерт ГО «Центр громадських ініціатив, Н.Семиволос, координатор проекту Alector Донецької МГО «Альянс», громадські організації, ЗМІ.

За інформацією Департаменту з питань внутрішньої політики ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *