Детективи НАБУ вже готові відкрити перші справи проти чиновників-корупціонерів – Ситник

Детективи Національного антикорупційного бюро України вже формують досьє на низку чиновників за підозрою в корупції і будуть готові відкрити кримінальні провадження відразу, як тільки з’явиться антикорупційний прокурор. Про це в середу в Брюсселі журналістам повідомив Директор НАБУ Артем Ситник, передає «Сегодня».

«Є перелік чиновників, корупційні правопорушення яких підслідні Бюро. Детективи формують досьє на цих чиновників, паралельно досліджуються схеми державних закупівель і напрацьовуються аналітичні матеріали. Я не виключаю, що ці досьє будуть реалізовані шляхом відкриття відповідних кримінальних проваджень, коли буде прокурор», – сказав він.

Ситник підкреслив, що «ми з самого початку говорили, що не зможемо почати роботу без антикорупційного прокурора. Детектив зараз має флешку, може почати розслідування, але він одразу має отримати процесуального керівника – конкретного прокурора, який буде здійснювати нагляд за цим розслідуванням», – деталізував він.

Глава НАБУ назвав існуючу корупцію «серйозною загрозою для суверенітету України». «Можливо, багато людей цього не усвідомлює, але якщо ми з корупцією за рік-півтора нічого не зробимо, то в державі буде хаос. І це ще страшніше. І цей хаос може торкнутися кожного. У тому числі, і мене. Тому нам потрібно згуртуватися і щось робити. І робити дуже швидко», – зазначив Ситник.

При цьому він висловив переконання, що «в українському суспільстві немає відчуття справедливості через те, що немає загальних для всіх правил». «У нас багато корупційних справ, але вони, в основному, стосуються низової корупції. Якщо говорити про тих людей, які приймають рішення про мільярди, на жаль, по них вироків практично немає. Це не сприяє поверненню відчуття справедливості. Коли з’являться вироки щодо суб’єктів, підслідних Бюро, коли до бюджету будуть повернуті кошти, коли суспільство переконається, що закон однаковий для всіх, тоді успіх у боротьбі з корупцією буде відчутний», – вважає голова НАБУ.

При цьому Ситник зазначив, що «лише каральними методами досягти успіху фактично неможливо». «Необхідно проводити дерегулювання, зменшувати тиск на бізнес, на інвестора, займатись превенцією, а не каральною функцією, а коли ці два підходи не спрацювали по конкретному чиновнику, то тоді необхідно підключати каральну функцію. А коли до бізнесмена за робочий тиждень приходить п’ять контролюючих органів, і кожен приходить виключно з однією метою, в такій ситуації істотних змін не буде. Тому дерегулювання, превенція і каральна функція – це той комплекс заходів, який дасть реальний результат у боротьбі з корупцією», – підсумував він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *