США хочуть завершення “пекла” війни у Сирії

США хочуть завершення “пекла” війни у Сирії

  • 29 жовтня 2015


Getty

Джон Керрі вважає, що зараз можливість політичного рішення наразі є найперспективнішою

Сполучені Штати посилюють дипломатичні зусилля, аби покласти край “пеклу” громадянської війни у Сирії, заявив держсекретар Джон Керрі.

Паралельно із процесом перемовин, за його словами, США нарощують військову підтримку помірних повстанців у Сирії.

У четвер пан Керрі вирушає до Відня – для участі у перемовинах із колегами, щоб разом спробувати наблизити завершення конфлікту, який триває уже 4,5 роки.

Вперше до таких переговорів долучиться Іран. Участь у них, окрім США, також вже традиційно візьмуть Росія, Туреччина і Саудівська Аравія.

Росія та Іран підтримують сирійського президента Башара Асада.

Але Сполучені Штати, Туреччина, Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки наполягають, що він більше не може відігравати довготермінову роль у майбутньому країни.

Міністри закордонних справ Великої Британії, Франції, Німеччини, Єгипту, Лівану, країн ЄС також підтвердили свою участь. Окрім того на перемовинах очікують представників інших близькосхідних країн.

“Завдання, яка нині постає перед нами у Сирії, це ніщо інше, ніж накреслити шлях виходу із пекла”, – заявив Джон Керрі.

AFP

Перемовини минулого тижня завершилися без конкретного результату

Він визнав, що це буде нелегко, однак наголосив, що можливість для політичного рішення зараз є найбільш перспективною.

Держсекретар також сказав, що США і Росія, які підтримують різні сторони протистояння, зазначив, що обидві країни прагнуть бачити Сирію “єдиною і світською”.

Втім сирійська опозиція вже висловила пересторогу щодо участі у переговорах Ірану, який за роки конфлікту витратив мільярди доларів на підтримку президента Асада.

Глухий кут

Попередня спроба дипломатичного вирішення конфлікту у Сирії відбулася у Відні минулого тижня і завершилася без суттєвих зрушень, хоча Джон Керрі і назвав зустріч конструктивною.

Основне, на чому не сходяться сторони діалогу, це питання про майбутнє Башара Асада.

Жорсткіше за інших висловився міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель Джубейр, який заявив про відмову розглядати навіть теоретичну можливість збереження режиму сирійського президента.

Reuters

Війна у Сирії забрала понад 250 тисяч житті. Приблизно 11 мільйонів людей втратили домівки

За словами пана Керрі, “десятки країн, якщо не сотні, розуміють, що Асад створює неможливо динаміку для миру”.

“Долю президента Сирії повинен визначати сирійський народ”, – наполіг на цьому голова російського МЗС Сергій Лавров.

Зустріч міністрів закордонних справ і держсекретаря США відбулася через три тижні по тому, як Росія втрутилася у конфлікт, почавши авіаудари на підтримку Башара Асада, чим викликала на свою адресу багато критики із Заходу.

Ще більше відносини між учасниками процесу ускладнив нещодавній приїзд Башара Асада до Москви.

З кінця вересня Росія завдає авіаударів по об’єктах на території Сирії. У Москві стверджують, що вражають позиції бойовиків “Ісламської держави”.

Водночас США і багато країн Заходу стверджують, що значну частину бомбардувань проводить на території, яку контролює поміркована сирійська опозиція. На думку Заходу, тим самим Росія намагається врятувати режим Башара Асада від падіння (російські представники заперечують це).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *