Українська бібліотека в Москві: “Книги нам підкинули”

Українська бібліотека в Москві: “Книги нам підкинули”

  • 29 жовтня 2015


ukrinform

У бібліотеці української літератури в Москві припустили, що їм підкинули книжки, які потім вилучили слідчі, і назвали несправедливими звинувачення у розпалюванні ворожнечі.

Слідчий комітет РФ напередодні провів обшуки в бібліотеці і затримав її директора Наталю Шаріну за підозрою в поширенні екстремістських видань. У СКР кажуть, що йдеться про книжки Дмитра Корчинського.

Мінкульт України вимагає негайного відпустити затриману.

“Книги без відміток”

Співробітники бібліотеки розповідають, що “люди в балаклавах і з автоматами” прийшли до них із обшуком вдень. Слідчі дії тривали до 21.00. За словами керівника відділу комплектування бібліотеки Тетяни Мунтян, вона бачила, як слідчі дістали книгу Дмитра Корчинського “Війна у натовпі” звідти, де її раніше не було.

“Там була купа книг без позначок бібліотеки. Це 100% книжки, які вони (слідчі. – Ред.) із собою принесли”, – сказала керівник відділу комплектування бібліотеки.

Вона каже, що перевіряє, чи була книжка в каталогах бібліотеки, проте, за її словами, це складно зробити, адже силовики вилучили сервери книгозбірні.

ukrinform

Директор бібліотеки Наталя Шаріна. Фото 2008 року

Заступник директора бібліотеки Віталій Крикуненко каже, що співробітники не знають повного переліку книжок, які у них вилучили, а звинувачення, які СКР висунула проти директора, вважає несправедливими.

“Ми не агітпункт, ми – бібліотека. Вона обслуговує читачів, а не агітує. Наша бібліотека діє в рамках закону про бібліотечну справу”, – зазначив пан Крикуненко.

“Екстремістські матеріали”

Прес-служба Слідчого комітету Росії повідомила про затримання 58-річної пані Шаріної у четвер, 29 жовтня.

Проти неї порушили справу у розпалюванні національної ненависті і ворожнечі, а також приниженні людської гідності (п. “Б” ч. 2 ст. 282 КК РФ), йдеться в повідомленні на сайті СКР.

За версією російських слідчих, у 2011-2015 роках директор бібліотеки поширювала серед відвідувачів видання Дмитра Корчинського, які в Росії “визнані екстремістськими матеріалами і заборонені до використання”.

У бібліотеці на вулиці Трифоновській у Москві провели обшук, під час якого, як заявляють у СКР, “вилучили друковану продукцію, що містить заклики до антиросійської пропаганди”.

“Нові репресії”

Getty

Мінкульт України вимагає негайного відпустити директора української бібліотеки.

Як йдеться у заяві міністерства, затримання пані Шаріної є “новим витком репресій проти людей, пов’язаних із українською мовою і культурою” і “зухвалим актом Кремля, спрямованим на залякування української національної меншини”.

У відомстві ініціюють звернення з цього приводу до ОБСЄ.

МЗС заявило “рішучий протест” через обшуки в приміщенні бібліотеки української літератури в Москві.

“Ці грубі і невмотивовані дії російської влади вкотре підтверджують агресивну політику РФ проти України”, – йдеться у заяві МЗС.

Київ “закликає російську владу припинити тиск на роботу бібліотеки” і “покласти край цілеспрямованій політиці зі знищення всього українського”.

МЗС відзначає, що подібні обшуки проходили у бібліотеці в грудні 2010 року та в січні 2011 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *