Василь Серватюк: Ситуація в КПВВ складна, однак прикордонне відомство робить все, аби нормалізувати обстановку і ліквідувати черги

Ситуація, що склалася на сьогодні на двох основних контрольних пунктах в`їзду-виїзду в зоні проведення АТО, є складною, однак прикордонне відомство докладає всіх зусиль, аби нормалізувати обстановку і ліквідувати черги, які створилися сьогодні  в обидва напрямки від лінії розмежування. Проце заявив на брифінгу першийзаступник Голови Держприкордонслужби генерал-лейтенант Василь Серватюк.

 

За його словами, головне навантаження сьогодні припадає на два контрольні пункти – «Зайцеве» і «Новотроїцьке», які прийняли на себе головний наплив громадян.

 – Нещодавно ми більш ніж вдвічі збільшили пропускну спроможність цих КПВВ, встановивши нові автоматизовані робочі місця та залучивши додаткову кількість персоналу, – зазначивВасиль Серватюк. –  Однак в останні тижні вони технічно не в змозі впоратися з таким безпрецедентним напливом людей. Зверніть увагу: через обладнаний за європейськими зразками пункт пропуску «Краковець» на західному кордоні, який працює цілодобово, 27 жовтня пропущено трохи більше десяти тисяч осіб та 3400 одиниць транспорту. Тоді як через «Новотроїцьке», час роботи якого з метою безпеки  обмежено 8-ю годиною ранку та 17-ю вечора, у цей же день проїхало 8800 осіб та майже 3100 транспортних засобів.

За його словами, прикордонне відомство вже відправило на проблемні контрольні пункти свої мобільні комплекси, однак повністю вирішити проблему вони не в змозі.

Причини виникнення черг генерал-лейтенант Серватюк пояснює тим, що на сьогодні через зазначені основні коридори лінію розмежування  перетинають жителі двох густонаселених областей України, які, після встановлення відносно стабільної ситуації у зоні АТО, почали активно рухатися як на контрольовану територію, так і в зворотному напрямку.

Наступна причина – необхідність переоформлення пакетів документів, котрі наразі життєво необхідні жителям окупованих бойовиками територій, відвідування свого житла перед зимовим періодом, закупівля продуктів тощо.

Крім цього він зазначив, що виникненню ажіотажу певною мірою сприяють чутки про можливе закриття після місцевих виборів усіх коридорів, що поширюються серед громадян.

Виходом  із складної ситуації Василь Серватюк вважає відкриття нових або відновлення раніше існуючих контрольних пунктів в Донецькій і Луганській областях. Це дозволить спрямувати потоки людей на інші коридори та розвантажити ті, де наразі наплив найбільший.«Ми вийшли з пропозицією до РНБО, Штабу антитерористичної операції і Антитерористичного центрурозглянути можливість відкриття нових або поновлення роботи контрольних пунктів в'їзду-виїзду в межах Луганської та Донецької областей», – зазначив він.За словами першого заступника Голови відомства, на даний момент Держприкордонслужба спільно з Донецькою військово-цивільною адміністрацією відпрацьовує можливість відкриття контрольних пунктів «Курахове»та «Георгіївка». Також розглядається можливість збільшення пропускної спроможності КПВВ «Гнутове» на Маріупольському напрямку та ведеться робота по Лисичанському напрямку. Наразі Держприкордонслужба готова забезпечити роботу відновлених пунктів як у технічному плані, так і кадровому.

Василь Серватюк також звернувся до громадських організацій та волонтерів з проханням долучитися до роботи у контрольних пунктах, зокрема в організації чергувань, надання медичної допомоги, інформування щодо проявів корупції з боку посадових осіб. «Тільки спільними зусиллями ми зможемо навести лад»,  – підсумував він. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *