Кого саме треба перемогти у Сирії – погодили між собою США, Росія, Іран та інші


Відень. Переговори по Сирії

Учасники переговорів у Відні, покликаних знайти політичне вирішення кризи у Сирії, оприлюднили спільне комюніке, яке закріплює згоду учасників переговорів з ключових питань врегулювання ситуації у Сирії.

"Відповідно до Женевського комюніке 2012-го року та резолюції Радбезу ООН 2118, учасники переговорів закликають ООН зібрати представників уряду Сирії та сирійської опозиції для участі у політичному процесі, який дасть країні керівництво, яке включатиме представників усіх релігійних груп, буде світським за характером та викликатиме довіру усіх сторін. Наступним кроком, після формування такого керівництва, стане нова конституція та вибори. Вибори мають бути проведені під наглядом ООН, задовольнити керівні органи країни та відповідати найвищим міжнародним стандартам прозорості та підзвітності, бути вільними та чесними, а право на участь у них повинні мати усі сирійці включно із діаспорою", – йдеться у документі.

ІДІЛ та інші терористичні групи, визначені Радбез ООН, а надалі і ті, які погоджені учасниками переговорів, мають бути переможені

Комюніке підкреслює, що саме народ Сирії буде визначати її майбутнє.

"Учасники переговорів разом з ООН розглянуть модальності для організації та реалізації загальносирійського припинення вогню, яке вступить у силу залежно від дати визначної у ході відновленого політичного процесу", – йдеться у документі.

Повідомляється, що сторони дійшли згоди щодо фундаментального значення єдності, незалежності, територіальної єдності та світського характеру сирійської держави.

Учасники переговорів також дійшли порозуміння з приводу того, кого саме треба перемогти у Сирії.

"ІДІЛ та інші терористичні групи, визначені Радбез ООН, а надалі і ті, які погоджені учасниками переговорів, мають бути переможені", – йдеться у документі.

Комюніке також відзначає фундаментальну важливість: збереження державних інститутів Сирії; захисту прав усіх сирійців незалежно від етнічної чи релігійної приналежності; посилення дипломатичних зусиль, спрямованих на закінчення війни та ін.

Необхідно забезпечити доступ гуманітарних місій до усієї території Сирії

"Необхідно забезпечити доступ гуманітарних місій до усієї території Сирії, а учасники переговорів збільшать підтримку внутрішньо переміщених осіб, біженців та країн, які їх прийняли", – зазначається у комюніке.

Повідомляється, що протягом наступних днів учасники перегорів продовжать роботу над питаннями, щодо яких зберігається незгода і будуть надалі розвивати успіх у тих сферах, де згоди вже досягнуто.

Учасниками переговорів у Відні стали Китай, Єгипет, ЄС, Франція, Німеччина, Іран, Ірак, Італія, Йорданія, Ліван, Оман, Катар, Росія, Саудівська Аравія, Туреччина, Велика Британія, ООН та США.

Міністри закордонних справ цих країн мають знову зібратись для обговорення сирійського питання за два тижні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *