Photos from Луганська обласна державна адміністрація’s post


Луганщину відвідав Дмитро Стус

У Луганській облдержадміністрації 30 жовтня відбулася зустріч з генеральним директором Національного музею ім. Т.Шевченка, лауреатом Державної премії ім. Т.Шевченка Дмитром Стусом, поетом Мирославом Лалюком, актором, учасником АТО Романом Семисалом. Луганську облдержадміністрацію на зустрічі представляли заступник голови – Ольга Лішик, начальник управління культури, національностей та релігій – Аліна Адамчук, в.о. директора Департаменту освіти і науки – Тетяна Ткачова та інші.
Дмитро Стус розповів, що він приїхав на Луганщину для того, щоб допомогти донести українську культуру до мешканців регіону. «Приїхали для того, щоб подумати, чим ми можемо бути корисні молоді, у першу чергу, бо існує така, може, трішки наївна віра, що культура може допомогти», – сказав Дмитро Стус. Однією із форм просвітницької роботи на Луганщині стануть пересувні виставки, присвячені творчості видатних українців, широке застосування електронних версій діючих експозицій музею ім. Т.Шевченка тощо. Також він розповів про культурний проект – електронну бібліотеку 1576.ua (1576 рік – рік заснування Острозького колегіуму, першого вищого навчального закладу, що виник на території сучасної України). Засновники бібліотеки вважають, що рушійною енергією України є її духовна енергія, яка розкривається у формах словесності, музики, живопису, богослов’я, науки, філософії… – тієї енергії, яка акумулювалася протягом століть, формуючи ідею, суть того, що ми звемо Україною.
Молодий поет Мирослав Лалюк, який багато часу приділив роботі на проектом 1576.ua, висловив думку про те, що Україна в культурному просторі світу повинна презентувати себе через культурних осіб та їх тексти. Він розповів, що попри економічну кризу українська література розвивається останнім часом особливо швидко. У додаток до відомих пісенників з’явилося чимало цікавих молодих авторів. Останнім часом було зроблено багато перекладів українською мовою видатних творів сучасних закордонних авторів.
Від мешканців Луганщини Ольга Лішик подарувала Дмитру Стусу книгу «Родина – мала батьківщина – Україна», у якій викладено досвід патріотичного виховання молоді регіону. Підбиваючи підсумки зустрічі, Ольга Лішик висловила сподівання, що співпраця між музеєм ім. Т.Шевченко й Луганщиною буде плідною та довгостроковою.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *