Військова прокуратура припинила випадки шахрайського заволодіння коштами та цінностями волонтерських організацій

Військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону спільно із співробітниками військової контррозвідки СБУ затримано військовослужбовця однієї з військових частин на Дніпропетровщині, який, діючи з корисливих мотивів, з метою незаконного особистого збагачення, шляхом обману шахрайські заволодів грошовими коштами та матеріальними цінностями, наданими волонтерською організацію для потреб військової частини.

Як з’ясовано у ході досудового розслідування, призваний за мобілізацією солдат-військовослужбовець, на початку вересня 2015 року звернувся до волонтерської організації та, відрекомендувавшись полковником і командиром бригади Збройних Сил України, попросив передати для користування військовій частині 4 радіостанції, 2 планшети, модем та армійський бінокль. Отримавши зазначені предмети, псевдокомандир привласнив їх для особистих потреб.

Через деякий час, реалізовуючи свою злочинну схему, військовослужбовець вдруге, як «командир бригади», звернувся до представника волонтерської організації і, нібито для лікування військовослужбовців, поранених під час вибуху танку, отримав грошові кошти у сумі 12 тис грн на свій рахунок.

У подальшому, повіривши у власну безкарність та скориставшись довірою волонтерів, шахрай знову повідомив їм неправдиву інформацію про необхідність негайного транспортування літаком «поранених військовослужбовців» до м. Києва для лікування. При цьому зловмисник надіслав на їх адресу навмання підібрані із мережі «інтернет» фотознімки поранених військовослужбовців ЗСУ. Того ж дня волонтерами та небайдужими людьми на його картковий рахунок було перераховано 40 тис грн, які зловмисник фактично привласнив.

До моменту затримання військовою прокуратурою шахрая, він встиг привласнити грошових коштів та матеріальних цінностей на загальну суму близько 100 тис грн.

За даним фактом військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 КК України.

Наразі зловмисника затримано у порядку ст. 208 КПК. Проводяться першочергові слідчі дії.

Одночасно військова прокуратура рекомендує представникам волонтерських організацій у випадку сумнівів щодо «справжності» прохачів про допомогу для військових звертатися для уточнення і перевірки інформації до ВП сил АТО за тел. 093-912-27-39.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *