Тимчасова окупація Криму. Суд за «поребриком»

Рубрика «Погляд»

Історія російського Конституційного суду – це історія людської і юридичної ганьби. Судді, головним завданням яких є захист Конституції, досягли успіху у знищенні її основних норм. Голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін був активним учасником заколоту 1993 року, а після його провалу зробив усе можливе, щоб забезпечити шовіністичний реванш. І в цій своїй роботі він знайшов вірного союзника – російського президента Володимира Путіна.

Кульмінація ганьби російського Конституційного суду – його згода з анексією Криму. Без вердикту суддів така анексія просто не могла б відбутися. Кожен із членів суду знає, що міжнародні угоди, підписані керівництвом Росії, мають пріоритет над внутрішнім законодавством. Знає, що в договорах між Росією і Україною була зафіксована територіальна цілісність обох країн, і що, таким чином, будь-які спроби визнати відділення від України частини її території – не кажучи вже про приєднання цієї частини до Росії – суперечать російському законодавству.

Тим не менш, ці бандити в мантіях винесли своє рішення. Швидко і без проблем. І ось тепер можуть опинитися на узбіччі міжнародного права. Конституційний суд Росії пропонують виключити з Конференції європейських конституційних судів. З такою пропозицією звернулися судді семи країн-членів асоціації. Крім України, це Литва, Польща, Молдова, Грузія, Азербайджан і Кіпр. Зауважимо, що чотири країни-підписанти також мають проблеми з територіальною цілісністю – і тому зацікавлені в тому, щоб міжнародне право перемогло.

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас – один з ініціаторів виключення російського суду – сказав українським журналістам очевидну річ, про яку мало хто замислюється. Якби Конституційний суд Росії розглядав би питання по суті, він мав всі правові інструменти для того, щоб зупинити анексію. І, до речі, орган, який у майбутньому ухвалить рішення про незаконність приєднання українського Криму до Росії – це саме Конституційний суд. Саме він зможе визнати юридично нікчемною анексію та її наслідки. Просто тоді це буде інший суд, з іншими суддями.

Саме тому так важливо, щоб виключення Конституційного суду Росії з міжнародних організацій відбулося, а самі судді зайняли свої місця в санкційних списках. Переслідування суддів і розуміння їхньої ролі міжнародним співтовариством полегшить процедуру подолання результатів анексії і повернення Криму в правовий простір України без будь-яких нових «референдумів» і домовленостей з окупантом.

Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Погляд», передають точку зору самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал публікації – на сайті Радіо Свобода

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *