Путін: Туреччина збила Су-24, щоб убезпечити контрабанду нафти

Путін: Туреччина збила Су-24, щоб убезпечити контрабанду нафти

  • 30 листопада 2015


AFP

“Я думаю, що нам всім шкода, і мені особисто дуже шкода”, – так прокоментував Володимир Путін кризу у російсько-турецьких відносинах

Рішення Туреччини збити російський бомбардувальник Су-24 було викликане бажанням убезпечити канали постачання контрабандної нафти з територій, контрольованих бойовиками “Ісламської держави”, заявив президент Росії Володимир Путін.

Як сказав пан Путін на прес-конференції в Парижі, де він брав участь у кліматичному саміті, у Москви є “додаткові дані, які підтверджують, на жаль, що з місць видобутку нафти, які контролюються ІГІЛ та іншими терористичними організаціями, ця нафта у величезних кількостях, в промисловому масштабі надходить на територію Туреччини”.

Росія і раніше звинувачувала Туреччину в тому, що вона купує нафту у бойовиків екстремістського угруповання “Ісламська держава”. Анкара відкидає ці звинувачення.

“Величезна помилка”

Володимир Путін назвав рішення збити Су-24 “величезною помилкою”, зазначивши при цьому, що для Росії не має значення, хто саме в турецьких владних структурах віддав такий наказ.

“Що стосується самої теми збитого російського літака, то, звичайно, ця тема звучала практично у всіх моїх двосторонніх зустрічах […] Всі колеги уважно слухали – і більшість поділяють, у всякому разі, ту тезу, згідно з якою не було ніякої необхідності завдавати удару по незахищеному російському бомбардувальнику, який Туреччині не загрожував”, – сказав російський президент.

Володимир Путін підтвердив, що не зустрічався з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, який також брав участь у паризькому саміті.

У суботу російський президент Володимир Путін підписав указ про введення санкцій щодо Туреччини. Пан Ердоган заявив, що засмучений інцидентом зі збитим літаком, однак турецька влада сказала, що не вибачатиметься за інцидент.

Відповідь “без емоцій”

AFP

У Туреччині ще думають над заходами у відповідь на Російські санкції

У понеділок Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара буде діяти “терпляче, без емоцій”, перед тим як ухвалити рішення щодо заходів у відповідь на введені Росією санкції.

Туреччина після інциденту з російським Су-24 доклала зусиль для того, щоб не допустити розриву відносин з Росією, сказав президент Ердоган журналістам в Парижі.

Раніше російська влада повідомила про перші заходи щодо заборони імпорту турецьких товарів. Заступник глави російського уряду Аркадій Дворкович заявив, що заборона на ввезення сільськогосподарської продукції з Туреччини торкнеться тільки овочів і фруктів, а промислових товарів санкції поки не стосуватимуться.

Російський бомбардувальник Су-24 був збитий турецькими військово-повітряними силами 24 листопада. Обидва пілоти змогли катапультуватися над Сирією, проте одного з них потім застрелили із землі. Іншому вдалося врятуватися.

Анкара стверджує, що Су-24 залетів у повітряний простір Туреччини і ніяк не відреагував на численні попередження. Москва заявляє, що літак був збитий над Сирією, і при цьому ніяких попереджень від турецької сторони не надходило.

Реджеп Таїп Ердоган розповів в інтерв’ю французькому телебаченню, що не зміг додзвонитися до Путіна у вівторок, після загибелі Су-24.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *