У Харкові спаплюжено пам’ятник репресованим кобзарям

Над єдиним в Україні пам’ятним знаком репресованим кобзарям, що знаходиться у Харкові було вчинено акт вандалізму.

Невідомі особи вірогідно в ніч з 1 на 2 грудня зірвали з пам’ятної брили центральний елемент композиції – виготовлену з бронзи розбиту бандуру, яка символізувала трагічну долю українського кобзарства, знищеного радянською владою напочатку 1930-х років.

Саме в Харкові на початку 1932 року відбувся Кобзарський з’їзд, на який було звезено з різних областей тодішньої Радянської України 337 кобзарів лірників і стихівничих. Тоді радянська влада жорстоко обійшлася з народними співцями – всі вони були розстріляні у ярузі під Харковом. Вшановуючи невинно замордованих кобзарів харківська громадськість у жовтні 1997 року встановила Пам’ятний знак. Гроші на нього збиралися громадою понад сім років і для виконання проекту було запрошено визначного харківського митця Валерія Бондаря.

Сучасні вандали скоїли свій злочин одразу після проведених у Харкові вшанувань жертв Голодоморів і політичних репресій, в час, коли нарешті в місті розпочалися декомунізаційні процеси.

Цілком очевидно, що керувалися вандали єдиною метою – взяти моральний реванш над демократичними силами і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Харківщині. Проте досягти задуманого затаєним злочинцям не вдасться – активісти харківської громади збираються вже у найближчий час відновити пам’ятний знак репресованим кобзарям у його первозданому вигляді.

У Харкові спаплюжено пам’ятник репресованим кобзарям

2 коментарі

  1. Саїд Джундала

    Кончені ватники. Хрін вам мразі, а не Україну. Ви думаєте, що зможете розхитать ситуацію? Ви, падалі кацапські, ми вас перехороним всіх разом і кожного окремо. Смерть ватникам. Слава Україні.

  2. Саїд Джундала

    Видно, ви внучки власовські, відчуваєте, що це ваші діди і прадіди розстріляли цих бандуристів і лірників, а тепер у вас аж свербить, так хочете , щоб про це ніхто не знав. Хер вам, мразі, будемо вас виловлювать і утилізовувати. Як сміття. Хоч ви і є сміття, разом зі своєю недорашкою. Ваше місце на свалці історії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *