Тероризм з присмаком Провансу – наречений із Канн шукає долю в Донецьку

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm продовжує серію розслідувань для виявлення бойовиків-іноземців, що воюють у складі незаконних збройних формувань на сході України. Звісно, переважно це громадяни Росії, але є окремі громадяни й навіть невеликі групи громадян, в тому числі з країн ЄС, зрозуміти їхні мотиви й викривлену логіку неможливо. 

У цій статті розкажемо історію 48-річного француза з Ле План-де-Грас  Ghislain Lagrega – Лагрега, який віддав перевагу казармам НЗФ в Донецьку, а не Лазуровому узбережжю.

Інформації про Гіслена в мережі не так багато, та дещо вдалося зібрати. Судячи із записів на сторінках профілю в соцмережі “Вконтакті”(архіви – сторінка,  альбом 1, 2, 3, контакти) – дата народження: 20 лютого 1967 року. Родом із La Rochelle. Мешкає в Cannes – Каннах. Контактна інформація – моб. 0033652210091, додатковий 003393090894. Skype: ghislain 20021967. Facebook: Ghislain Lagrega (архів ФБ). Веб-сайт (адреса електронної пошти): lagrega.ghislain@hotmail.fr.

З травня по серпень 2010 року працював кондитером в ресторані la Guérite îles St Margueritte в Каннах. У мережі інтернет Гіслен відзначився як завсідник сайтів знайомств, про що свідчить маса оголошень з його профілем. Можливо, він також користується послугами шлюбних агентств, віддає перевагу жінкам з України, Росії, Білорусі.

14 жовтня 2015 року на форумі французького сайту, присвяченому мандрівкам в Україну, Гіслен цікавиться, чи потрібна віза для поїздки в Луганськ/Донецьк, чи туди краще їхати через Росію. Йому відповіли, що це непідконтрольна Україні територія, захоплена терористами й російською армією. Жартома порадили приїхати в Москву у військкомат, де йому видадуть БТР, красиву форму і автомат “Калашнікова”, а також зауважили, що поїздка в Сирію оплачується вище. У листуванні Гіслен сказав, що вже чотири рази був в Україні, і в листопаді 2015 р. хоче приїхати знову, щоб провідати друзів.

До яких друзів приїхав Ghislain Lagrega в Донецьк можна побачити на фото на його сторінці в соцмережі “Вконтакті“. На фото він позує у формі зі зброєю на фоні символіки терористів “новоросії”. На фотографіях видно приміщення в Донецьку (про що свідчать також геолокаційні позначки), обладнані під казарми бойовиків. Вікна закладені мішками з піском і заклеєні навхрест скотчем. Судячи з останніх завантажених фотографій і геолокації, француз зараз перебуває у с. Старомихайлівка під Донецьком (архіви на деякі фотографії фігуранта Lagrega – Франція 1,2; Донбас 1, 2, 3, 4, 5 ).

 

 

 

 

Мета приїзду француза в Донецьк була невідома, поки він не написав пост, в якому погрожує мешканці Луганська Інзі Яшиній, яка, мабуть, “розвела” його на гроші через сайт знайомств. У грубій формі він пропонує або повернути гроші, або Інзі доведеться їхати у Францію і відпрацювати борг куртизанкою.

Найбільшим блюзнірством у цій історії є те, що Лагрега на своїй сторінці у фейсбук має на аватарці фото, підсвічене кольорами національного прапору, що символізує траур за жертвами останнього терористичного акту в Парижі, водночас сам він є міжнародним терористом у складі НЗФ “новоросії”. 

 

Можливо, з допомогою автомата Лагрега й далі буде шукати свою милу. Ми сподіваємося, що незаконне перебування громадянина Франції на території України, тим більше в складі незаконних збройних формувань, не залишиться не поміченим французькою владою, а також відповідними слідчими органами. Найімовірніше, його самотності настане край тоді, коли він придбає нову “сім’ю” в тюремній камері.

Це не перший випадок участі іноземних громадян у війні на Донбасі на стороні російсько-сепаратистських сил. Команда InformNapalm вже писала про громадян Франції та інших держав у складі НЗФ “новоросії”:

 

Матеріал до публікації підготовлений на основі власного OSINT-розслідування міжнародної волонтерської групи InformNapalm.

 Автор розслідування Victory Krm.

(CC BY) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному чи частковому використанні матеріалу активне посилання на автора та наш проект обов’язкове

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *