“Схід – справа тонка”: 29 військовослужбовців із 291-ї артбригади ЗС РФ у Сирії

У результаті розвідки відкритих джерел (OSINT), проведеної Міжнародною волонтерською спільнотою InformNapalm, виявлено артилерійський підрозділ 291-ї окремої артилерійської бригади (в/ч 64670, Інгушетія, станиця Троїцька, у складі 58-ї загальновійськової армії ПВО ЗС РФ), який попри неодноразові заяви Кремля про те, що можливість участі російських військових у наземній операції в Сирії “абсолютно виключена”, з вересня 2015 р. в рамках таємної сухопутної військової операції перебуває в цій близькосхідній державі. 

Всього виявлено 29 військовослужбовців 291-ї артбригади з Інгушетії, направлених у Сирію з “інтернаціональною місією”. Перекидання підрозділу разом зі штатними 152 мм буксированими гаубицями 2А65 “Мста-Б” (приблизний склад – дивізіон) здійснюється морем, через військово-морську базу Чорноморського флоту в м. Новоросійськ, великими десантними кораблями ВМФ РФ з вересня 2015 року. Термін близькосхідного відрядження визначений – 3-4 місяці, з можливим продовженням. Особовий склад, відряджений у Сирію, – переважно новоспечені військовослужбовці-контрактники, які підписали контракт в добровільно-примусовому порядку після півроку чи року строкової служби в цьому артилерійському з’єднанні, яке не раз фігурувало в наших  публікаціях в контексті “ростовсько-українських” відряджень.

Нагадуємо, що ще в жовтні 2015 року в статті “Росія почала замасковану наземну операцію в Сирії”, InformNapalm  висловив обґрунтоване припущення, що помічені в Сирії (н/п Al-Shelfatiyeh, район Латакія) на марші артилерійські тягачі КамАЗ-63501 і буксовані ними гаубиці “Мста” могуть належати саме 291-й артбригаді. Через місяць наші припущення повністю підтвердилися в результаті нашого OSINT-розслідування.

Виявлені розвідниками InformNapalm російські артилеристи в Сирії фіксуються переважно на північний схід від Латакії. Судячи з фотоматеріалів, артилеристи 291-ї бригади, що перебувають у Сирії, дотримуються тої самої тактики “кочівних батарей”, яку вони відпрацювали ще влітку-восени 2014 року в пік загострення конфлікту на Донбасі.
Район, за який відповідає 291-а АБр, на лінії зіткнення військ Б. Асада із силами поміркованої опозиції. Максимальна дальність ведення вогню “МСТА-Б” складає 28 900 метрів. В зв’язку з тим, що в радіусі 30 км є тільки війська повстанців, виходить, що артилеристи ЗС РФ беруть участь у громадянській війні в Сирії, а не в операції проти ІД.

Примітка: У ті важкі дні російська артилерія вела масований вогонь по українських військових і мирних населених пунктах як з території Ростовської області Росії, так і з території України, куди вони вдиралися на короткий час, про це ми писали в низці наших публікацій (див. 1 і 2). 

Прив’язка до місцевості підрозділу 291-ї АБр ЗС РФ, що перебуває в Сирії:

Олександр Щербаков на фотографії (архів) засвітив своє точне  місце перебування 

Олександр Макидонський позує  (архів) на фоні гори, такий ландшафт і рослинність є безпосередньо біля згаданої геопозначки з фотографіями Олександра Щербакова. Координати на кількох прикладах на мапі 1, 2, 3.

Міша Лбов сфотографувався на фоні опор ЛЕП (архів) і лісосмуг, характерних для цього регіону; за посиланням мапа, на якій позначені ці опори, відстань від ЛЕП до геотега з фотографії Олександра Щербакова – 20 км.

Олександр Макидонський та Олександр Щербаков на фотографії (архів) зафіксовані на фоні зелених лугів з хвойною рослинністю (кипариси), поряд видно одноповерхові будівлі, пісок і пісковик. Схожі ландшафти видно на мапі безпосередньо біля вказаного вище геотега.

Дмитро Чернишов, судячи з фотографії (архів), перебуває в іншому місці, здогадно, це – артилерійська база, розгорнута неподалік селища Al Hamrat і північніше авіабази Shayrat

 

Усіх артилеристів 291-ї бригади, про яких піде мова далі, ми виявили та ідентифікували за результатами вивчення статусів, коментарів, фотографій, контактів, тегів і под. Спільні ознаки, що об’єднують “артилеристів-інтернаціоналістів” – місце служби та схожість фотоматеріалу, однакова екіпіровка ( в тому числі форма кольору піску для спекотного клімату),  нестатутний зовнішній вигляд і форма одягу, що використовується в Сирії та ін., а також східна екзотика – кальяни, селфі з місцевим населенням, фотосесії в оливкових гаях і под.

Список 29 військовослужбовців із 291-ї АБр ЗС РФ, що перебувають у Сирії:

1. Олександр Щербаков – військовослужбовець-контрактник,  народився 8 квітня 1995 р., із м. Волгоград, у його альбомі є селфі-фотографії з геотегами (1, 2)  та без геотегів із Сирії; місце локації: населений пункт Квалат-Берз, на північний схід від м. Латакія  (архіви: профіль, альбом, контакти).

 

2. Олександр Макидонський  –  військовослужбовець-контрактник з 2013 року, родом із м. Краснодар, справжнє прізвище, здогадно, Дарзян – сестра Гаяне Дарзян  (архіви: профіль, альбомконтакти)

 

 

3. Vladimir Chelyabinsk  –  військовослужбовець-контрактник, родом із м. Челябінськ  (архіви: профіль,альбом, контакти).

4. Дмитро Чернишов  – військовослужбовець-контрактник, родом із м. Владикавказ (архіви – профільальбом, контакти).

 

5. Олексій Будовських  – військовослужбовець-контрактник, народився 8 грудня 1993 р. в Шагонарі (архіви: профіль, альбом, контакти).

6. Олексій Зубов  – військовослужбовець-контрактник, родився 1 липня 1995 р. в Оренбурзі  (архіви – профільальбом, контакти).

 

7. Діман Журавльов  – військовослужбовець-контрактник, родився 6 жовтня 1995 р. в Самарі (архіви: профільальбом, контакти).

 

8. Міша Лбов  – військовослужбовець-контрактник, народився 16 лютого, родом із м. Перм (архіви: профільальбом, контакти).

9. Дмитро Семашков   – військовослужбовець-контрактник, народився 5 липня 1995 р. , родом із м. Бугуруслан (архіви: профіль, альбом, контакти).

10. Влад Філін   – військовослужбовець-контрактник, народився 8 листопада 1995 р. , родом із м. Владивосток (архіви: профіль, альбом, контакти).

11. Іван Касминін  – військовослужбовець-контрактник, народився 27 грудня 1995 м. (архіви: профіль, альбомконтакти)

12. Володимир Сорокін  – військовослужбовець-контрактник, народився 18 травня, родом із м. Магнитогорськ (архіви: профіль, альбом, контакти).

13. Макс Гур’янов  – військовослужбовець-контрактник, народився 9 лютого, родом із м. Абдуліно  (архіви: профіль, альбом, контакти). Припускаємо, встиг побувати в “ростовсько-українському” відрядженні, про що свідчать фотографії 8-9.

14. Володимир Філіпов  – військовослужбовець-контрактник, народився 22 травня, родом із м. Волгоград (архіви: профіль, альбом, контакти).

15. Станіслав Ростов  – військовослужбовець-контрактник із серпня 2014 року, родом із м. Волгодонськ  (архіви: профіль 1 та 2, альбом 1 і 2, контакти). Припускаємо, встиг побувати в “ростовсько-українському” відрядженні, про що свідчать фото на стіні з архіву профілю 1(оригінал видалений). Навчений гірким досвідом, фотографії із закордонних відряджень у себе не тримає, але його “новоросійсько-сирійське” відрядження видала позначка (тег) товариша по службі Ростислава Андрєєва, про що сказано нижче в примітці.

16. Давид Мхітарян  – військовослужбовець-контрактник, народився 20 травня 1994 р., родом із м. Краснодар (архіви: профіль, альбом, контакти). Фотографій із закордонних відряджень не тримає, але його “новоросійсько-сирійське” відрядження видав тег товариша по службі Ростислава Андрєєва, про що сказано нижче в примітці.

 

17. Тьома Насонов  – військовослужбовець-контрактник, родом із м. Ростов-на-Дону (архіви: профіль, альбомконтакти). Фотографій з військової служби не тримає, але його “новоросійсько-сирійське” відрядження видав тег товариша по службі Ростислава Андрєєва, про що сказано в примітці нижче.

18. Олексій Дрейман  – військовослужбовець-контрактник, народився 31 травня 1990 р. (архіви: профіль, альбомконтакти). Статус “90 діб попереду” – ймовірно, означає, скільки триватиме відрядження. Фотографій з “новоросійсько-сирійського” відрядження не тримає, але його, як і багатьох інших, видав тег товариша по службі Ростислава Андрєєва, про що сказано в примітці нижче.

19. Вадим Коваль  – військовослужбовець-контрактник, народився 18 квітня 1996 р., родом із м. Ізобільний (архіви: профіль, альбом, контакти).

20. Ваня Зімін  – військовослужбовець-контрактник, народився 31 бередня 1996 р., родом із м. Томськ (архіви: профіль, альбом, контакти).

21. Влад Мусієнко  – військовослужбовець-контрактник, народився 11 квітня 1996 р., родом із м. Краснодар (архіви: профіль, альбом, контакти).

 

 

22. Джарудін Алієв  – військовослужбовець-контрактник (архіви: профіль, альбом, контакти).

 

23. Павло Кузьмін  – військовослужбовець-контрактник, народився 9 серпня 1991 р., родом із м. Архангельськ (архіви: профіль, альбом, контакти).

 

24. Олександр Каратник  – військовослужбовець-контрактник, народився 28 червня 1994 р., родом із м. Котлас (архіви: профіль, альбом, контакти).

25. Артем Бадамбаєв  – військовослужбовець-контрактник, народився 1 березня 1989 р. (архіви: профіль, альбомконтакти).

26. Дмитро Насонов  – військовослужбовець-контрактник, народився 24 серпня 1994 р. (архіви: профіль, альбомконтакти).

27. Микола Єфремов  –  здогадно, командир батареї (архіви: профіль, альбом, контакти).

 

28. Андрій Соколов  – військовослужбовець-контрактник, родом із м. Москва (архіви: профіль, альбомконтакти).

29. Олександр Федоров  – військовослужбовець-контрактник, народився 10 березня, родом із м. Мінеральні Води (архіви: профіль, альбом, контакти).

Примітка: крім вказаних вище військовослужбовців 291-ї артилерійської бригади, що перебувають у “новоросійсько-сирийському” відрядженні, слід виділити ще кількох солдатів-контрактників, які з тих чи інших причин привернули нашу увагу, а саме:

  • Ростислав Андрєєв – військовослужбовець-контрактник з вересня 2014 року, народився 25 листопада, родом із с. Іванівка Волгоградської області  (архіви: профіль, альбом, контакти). “Клоун” Андрєєв заслуговує на особливу відзнаку за заслуги щодо ідентифікації названих вище артилеристів троїцької артбригади, адже добру половину фігурантів цього розслідування він позначив тегом до запису “Душею з Вами, Брати!” (архів, див. з прокруткою).

  • Володимир Пономарьов – військовослужбовець-контрактник, народився 25 червня 1995 р., родом із м. Краснодар (архіви: профіль, альбом, контакти). Припускаємо, учасник “ростовсько-українського відрядження”.

  • Андрій Наумов – військовослужбовець-контрактник, народився 14 листопада, родом із м. Туапсе (архіви: профіль, альбом, контакти). Припускаємо, учасник “ростовсько-українського відрядження”.

Довідка: 291-а окрема артилерійська – в/ч 64670, місце дислокації Інгушетія, станиця Троїцька. У першій половині 2011 року бригаду передислокували із м. Майкоп (Адигея) в станицю Троїцьку в Інгушетії. З’єднання входить до складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. Запланований на 2009 рік штат: РСЗВ 9П140 “Ураган” – 8 од., 152 мм гаубиці 2А65 “Мста-Б” – 36 од., 100 мм протитанкові гармати МТ-12 – 6 од., протитанкові  9П149 “Штурм-С” – 18 од. Також планувалося постачання 9М123 “Хризантема-С”. Особовий склад біля 500 чоловік. Станом на кінець 2014 року командир бригади – полковник Казаков Сергій В’ячеславович (посилання 1, 2, 3, 4).

 

Штатний склад підрозділів бридаги та їхня дислокація по казармах гарнізону: 1-а казарма   БАР, ІСВ, взв. РХБЗ, МП, УТК; 2-а казарма  – ПтАДн; 3-я казарма  – 2 ТГАДн; 4-а казарма  – 2 ТГАДн; 5-а казарма – БУ, КВ, ФПС, ВО, Упр.; 6-а казарма – РМТО; 7-а казарма – 1 ТГАДн; 8-а казарма – 1 ТГАД; 11-а казарма (9 МСР, ВО) мсб; 12-а казарма – 3 МСБ, РВ, ГРВ, ВС. Разом з 291-ю артбригадою в станиці Троїцькій тимчасово дислокується  і так званий “інгушський національний батальйон” – ротно/батальйонно-тактична група зі складу 19-ї ОМСБр (в/ч 20634, Владикавказ, Північна Осетія), укомплектована переважно місцевими інгушами-контрактниками.

Постскриптум: Команда InformNapalm усвідомлює, що після публікації цього матеріалу кремлівські чиновники знову здіймуть істерику через оприлюднення персональних даних російських військовослужбовців, як це вже було з даними пілотів бомбардувальників. Хочемо підкреслити, що вся інформація, опублікована нами,  – це результат вивчення відкритих джерел, в тому числі соціальних мереж, у яких необачні російські військові залишають багато слідів і зачіпок.

Матеріал до публікації підготовлений на основі власного OSINT-розслідування Міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.  

Дивіться посилання за темою:

291-а артбригада

Сирійське відрядження ЗС РФ (без авіаційного компоненту наших публікацій)

Більше матеріалу за тегом «Сирія» на InformNapalm

 

(CC BY) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при при повному чи частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і наш проект обов’язкове.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *