Кадровий боєць 346-ї бригади спецпризначення ГРУ РФ воює за терористичну організацію “днр”

Волонтери Міжнародної спільноти InformNapalm знову довели факт російського гібридного тероризму – добуто свіжі матеріали про українське відрядження бійців Головного розвідувального управління ГШ МО РФ.

На очі потрапив такий собі Микола Стацук  – профіль в instagram (архів профілю), профіль у ВКонтакті на ім’я Микола Стацук (архіви профілю, фотоальбому, контактів),  9 вересня 1994 року народження, родом із м. Ма́йський Кабардино-Балкарії. Строкову службу до 2014 р. включно проходив на кораблі Чорноморського флоту РФ – в/ч 90921 МО РФ, на військово-морській базі в Новоросійську, числився на морському тральщику “Железняков”. Потім перейшов на «сухопутний» контракт.

3 грудня 2015 р. Стацук виклав у своєму блозі кілька свіжих фотографій з м. Моздок у Північній Осетії. Одну з фотографій (архів ) супроводжує цікавий діалог з якимось @slynko56 (архів), ось уривок:

«- Ти що, контракт підписав?
– Уже як 7 місяців.
– Ясно… І що платять?
– Мені вистачає. Пиши в пп, відповім!».

На цій фотографії нашу увагу привернув нарукавний шеврон з перехрещеними стрілами на фоні специфічної червоної «п’яти-пелюсткової» гвоздики – відомча емблема й офіційний символ російських частин ГРУ ГШ. Синювато-бірюзове осердя знака гірше видно, тому одразу визначити військову частину не вдалося, довелося шукати інформацію далі.

Найцікавіші моменти в цьому розслідуванні:

  • Низка фотографій – 1, 2, 3 (архіви 1, 2, 3) завантажені Стацуком  із “відрядження” з 18 до 20 листопада 2015 р. До одного зі слайдів додається листування з користувачем @dmitriypasha (архів):

«- Це ти де?)
– В пп пиши відповім
– ОК»

  • Одразу на кількох фото «з відрядження», завантажених трохи раніше, чітко видно, як Стацук позує в нестатутній формі з нашивками т. зв. «донецької народної республіки» (архів). Ліс удалині, недобудована п’ятиповерхова “хрущовка”, гаражі, лінії електропередач і т. д. – все це нагадує донецькі пейзажі. При цьому чергове фото з емблемою терористичної організації “днр” і модернізованою снайперською гвинтівкою СГДС (яка стоїть на озброєнні тільки у ЗС РФ) супроводжується коментарем Миколи (архів):

«- Ким це ти став?)
– Та так ) в СпП потрапив!)
– Це що?)
– Війська спеціального призначення, спецназ»

 

Далі під час розслідування ідентифікували друга Стацука  – Женю Сависька, профіль ВКонтакті (архів профілю, фотоальбом, контакти), він товариш по службі нашого головного фігуранта. Наприклад, у своєму блозі Сависько позує в армійській формі з точно таким же шевроном, як і сам Стацук у Моздоку. Ба більше: на сторінці Сависька знайшли вимпел із символікою 346-ї Окремої бригади спецпризначення ГРУ, в якій, як з’ясувалося, служать обидва військовослужбовці.

Примітка: 346-а ОБрСпП ГРУ сформована не так давно, про цю військову частину у відкритому доступі дуже мало інформації. Деяку інформацію про це з’єднання СпП InformNapalm оприлюднював ще у квітні 2014 року. Варто звернути увагу, що базується бригада у м. Прохладний в Кабардино-Балкарії – саме той регіон, звідки родом і сам Стацук. Також слід зауважити, що 346-а бригада не раз фігурувала в наших розслідуваннях у контексті “ростовсько-українських” відряджень. Раніше була помічена біля кордону з Україною.

Про приналежність Стацука до військової частини, що дислокується в Кабардино-Балкарії, непрямо свідчать інші дані. Наприклад, коментарі на сторінці друга нашого головного фігуранта такого собі @soldier_boys07 зі згадками про військову службу в КБР.

Про участь російського спецпризначення Стацука  у збройному конфлікті в Україні свідчать також інші факти. Наприклад, точно такі гаражі, як на фото з “українського відрядження” Стацука виявили на сторінці «сепаратиста» Дмитра Громакова в соцмережі ВКонтакті (архів профілю, фотоальбому, контактів), який воює в т. зв. «Батальйоні спеціального призначення Ніколаєвського» терористичної організації “днр” і є спільним другом бійця тої самої 346-ї бригади ГРУ Анатолія Іваненка в соцмережі ВКонтакті (архів профілю, фотоальбому, контактів).  Сама будівля, здогадно, розташована в Старобешевому. Що цікаво, сам Громаков є «другом друга» Стацука і позує з позиченими у російських ГРУ-шників штатними СГДС (згадували вище) й АК з нічним прицілом.

Отже, цей матеріал наглядно ілюструє, що Кремль продовжує, як і раніше, перекидати своїх «гібридних» військовослужбовців в Україну. А потім, коли ГРУ-шники чи інші окупанти потрапляють у полон, російські ЗМІ воліють брати в лапки слова «бійці ГРУ», «солдати ЗС РФ» і т. д. або скромно додають словосполучення «вони заблукали» чи «нібито воюють» в Україні.

Дивіться посилання за темою з минулих публікацій InformNapalm про 346-ту БрСпП ГРУ ГШ РФ:

 

Ідентифікацію російських військових злочинців провів волонтер Міжнародної спільноти InformNapalm Микола Махно

(CC BY 4.0) При повному або частковому використанні матеріалу пряме посилання на автора і статтю на сайті InformNapalm.org обов’язкове.
Активне поширення матеріалу в соцмережах вітається!

Переклад А. В

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *