Любов артилеристів “Всевеликого Війська Донського”

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm продовжує досліджувати “шовковий шлях” російського “воєнторгу”, яким на окупований Донбас перекидають велику кількість різної зброї та техніки. Ми вже не раз знаходили факти перекидання й передавання об’єднаним російсько-сепаратистським силам (ОРСС)  танків, артилерії, різно роду бронетехніки та озброєння. Ідентифікувати це озброєння та техніку допомагають не тільки тактичні знаки й бортові номери, але й “імена”, які присвоюють своїм “бойовим подругам” російські військові та бойовики НЗФ.

Так, у вересні 2014, на прикордонному з Україною полігоні в Ростовській області військовослужбовець Вагід Шепієв  (архіви профілю 1, альбому 2, контактів 3), справжнє ім’я – Павітін В.В. (фіксується на нагрудній нашивці), сфотографував озброєння з написаними “іменами”. Як з’ясувалося, Шепієв-Павітін строкову службу проходив в одному з військових з’єднань Південного військового округу, потім залишився на контракті у в/ч 09332  – 7-а військова база м. Гудаута (окупована Абхазія, Грузія).

БТЛБ з написом Ахмат-Хаджі, мабуть, на честь першого президента Чеченської республіки Кадирова. 

Дві одиниці 122 мм буксированих гаубиць Д-30 з “іменами”, написаними червоною фарбою: Вікторія і Люба і ще кілька без написів.

Уже знайомий за нашими попередніми публікаціями танк  Т-64 з написом Т-84 «За Донбас», який згодом використовували “ополченці” в боях під Дебальцевим. 

Як вказав сам В. Шепієв-Павітін –  все це стало зброєю ополченців, яку, мабуть, “виміняли на сигарети”.

І справді, через деякий час все це озброєння і техніка опинилися в розпорядженні НЗФ “новоросії”.

Гаубиці Д-30 виявили в арсеналі так званого казачого полку “Всевеликого Війська Донського” (ВВД) “лнр”, що підтверджують фотофакти з альбому в соцмережі бойовика цього НЗФ Сергія Єфремова (архіви профілю 1, альбому 2, контактів 3) зі Стаханова.

 

Судячи з фотографій, терористи продовжують використовувати території вітряних парків для прикриття своїх позицій, про що ми раніше писали на прикладі вітряного парку Новоазовського.

У цьому випадку озброєння НЗФ стоїть на території Лутугинського вітряного парку в Лутугинському районі Луганської області (архіви фото 1, 2, 3).

  • По одній із фотографій вдалося встановити приблизне місце зйомки – дивіться  прив’язку до місцевості

  • На одній із гаубиць фіксуємо вже знайоме нам “ім’я” – Люба, що за кольором фарби, розміром шрифту й формою написання ідентичне напису, зафіксованому в Ростовській області торік. 

Порівняння написів на стволі гаубиці Д-30

Відео з гаубицями Д-30 зняв товариш по службі й земляк Єфремова – Володимир Чередниченко, який, відповідно до посвідчення, вступив до ВВД у вересні 2015 р. (архіви профілю 1, фотоальбому 2 і посвідчення 3, 4)

На відео зафіксовані гаубиці з написами «За новоросію», «За Донбас».

Серед фотографій артилеристів казачого полку ВВД можна також побачити гаубиці з написаними білою фарбою “іменами” Вікторія, Валькірія, Веста.

Факт наявності хоча б однієї гаубиці Д-30, раніше зафіксованої на прикордонній з Україною території РФ, свідчить про те, що постачання цього типу озброєння відбувається з Росії. Інші написи, ймовірно, написали вже після передачі гаубиць НЗФ.

Примітка: Нагадаємо, що Київський апеляційний суд прийняв рішення відшкодувати ТОВ “Вітряний парк Лутугинський” за постачання електроенергії в період з 18.02.2015 до 25.03.2015 суму 11 121 699,38 грн. Аналогічні рішення судів є й щодо інших ВЕС, що розташовані на окупованій території під контролем бойовиків. 

На фоні сказаного вище, комічний вигляд мають заяви лідерів донбаських терористів. “Самопроголошена донецька народна республіка не отримує військової допомоги від Російської Федерації; все озброєння, яким користуються сили ополчення, до конфлікту належало Україні”, – клянеться мамою “заступник командувача штабом ополчення днр” Едуард Басурін.

Дивіться інші тематичні посилання про перекидання російського озброєння та техніки на Донбас:

Матеріал до публікації підготовлений на основі власного OSINT-розслідування Міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.  Автор розслідування  Victory Krm.

(CC BY 4.0) При повному або частковому використанні матеріалу пряме посилання на автора і статтю на сайті InformNapalm.org обов’язкове.
Активне поширення матеріалу в соцмережах вітається!

Переклад А. В

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *