Низка депутатів Верховної Ради просить МЗС України сприяти у звільненні Рафіса Кашапова

Рафіс Кашапов

15 депутатів Верховної Ради звернулися до Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з проханням вимагати від Російської Федерації звільнення татарського мецената та громадського діяча Рафіса Кашапова.

«Нашим зверненням ми прагнемо висловити підтримку не лише Рафісові Кашапову, але й усім діячам татарського національно-визвольного руху, які зазнають політичних переслідувань на своїй батьківщині – в Татарстані. Не зважаючи на те, що на референдумі 1992 року народ Татарстану висловився за проголошення державного суверенітету республіки, Російська Федерація продовжує наступ на політичні та національні права волзьких татар. Спершу був обмежений суверенітет республіки, ліквідовані татарські політичні партії та незалежні ЗМІ, тепер Москва розгортає терор проти лідерів національно-визвольного руху. Переслідування Рафіса Кашпова, Фаузії Байрамової, Айдара Халіма та інших татарських національних діячів свідчить про те, що волзькі татари в Російській Федерації позбавлені не лише права на самовизначення, але й права на свободу думки та свободу висловлювання», – заявив ініціатор звернення Народний депутат України Ігор Луценко.

 

Рафіс Кашапов є одним з лідерів татарського національно-визвольного руху і відомий не лише своєю боротьбою за розширення суверенітету Татарстану, але й публічною підтримкою недоторканості українських кордонів, за що і поплатився свободою в грудні 2014 року. Протестуючи проти свавілля судової системи та політичних переслідувань, Кашапов двічі оголошував голодування. Низка міжнародних правозахисних організацій, зокрема Amnesty International, визнали Рафіса Кашапова в’язнем сумління та висунула вимоги щодо його негайного звільнення.

Статтю підготувала татарська редакція InformNapalm.org

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *