Військові злочини 291-ї артбригади ЗС РФ у війні проти України. Частина 2

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm продовжує публікувати серію розслідувань, що демонструють додаткові докази участі російської артилерії у війні на Донбасі, розкриваємо інформацію про конкретні підрозділи та про російських військових злочинців, що брали участь в обстрілах із-за “поребрика”.

Локальна операція на сході України могла закінчитися ще півтора року тому, коли українські військові, успішно розвиваючи наступ проти НЗФ “новоросії”, практично замкнули кільце на ділянці державного кордону України з РФ. Розуміючи, що ініціатива не їхньому боці, збройні сили РФ вдалися до підлої тактики ракетно-артилерійських ударів з прикордонних з Україною районів Ростовської області, після чого почалося вторгнення силами тактичних груп, зосереджених вздовж кордону. Є чимало свідчень, що описують події тих днів, і, попри спроби російських спецслужб зачистити інформацію, ми виявили нові факти, що доводять участь ЗС РФ у літньо-осінніх боях 2014 року.  Перший матеріал цієї серії ми опублікували 18 грудня. На прикладі сержанта-контрактника 291-ї артбригади вдалося простежити “відрядження” однієї з батарей гаубичного дивізіону з врахуванням географії та хронології подій.

У новому розслідуванні публікуємо подробиці “ростовсько-українського відрядження” 4-ї гаубичної батареї тієї ж 291-ї артилерійської бригади (в/ч 64670, Інгушетія, станиця Троїцька, у складі 58-ї загальновійськової армії ПВО ЗС РФ), враховуючи всі подробиці – дати й географію злочинного кочування артилеристів з Інгушетії. Інформація зібрана під час чергового OSINT-розслідування (розвідка відкритих джерел) і наочно представлена на прикладі “бойового шляху” військового злочинця, солдата строкової служби вказаного з’єднання ПВО Д. Хижняка.

Хижняк Данило Андрійович, вік – 21 рік, народ. 26 червня 1994 р., родом із м. Тихорецьк Краснодарського краю РФ (у соцмережі “ВКонтакті“: архіви на профіль, фотоальбом, контакти, і друга неактивна сторінкапрофіль, фотоальбом, контакти; у соцмережі “ОК“:  архіви на профіль, фотоальбомконтакти). На строкову військову службу був призваний у листопаді 2013 року, за розподілом потрапив у дислоковану в Інгушетії 291-у АртБригаду, з якої звільнився в запас у кінці листопада 2014 року.

Батьки: Андрій Хижняков 44 роки, м. Тихорецьк (архіви “ОК”: профіль, фотоальбом, контакти)  і Лена Хижнякова (Аксьонова) 46 років, м. Тихорецьк  (архіви “ОК”: профіль, фотоальбом, контакти).   

Примітка: Ми зазвичай не публікуємо інформацію про близьких військових злочинців. Діти чи батьки не повинні відповідати за злочини своїх рідних, якщо вони не співучасники цих злочинів. У цьому випадку інформацію з соціальних профілів батьків артилериста 291-ї бригади Д. Хижняка  публікуємо свідомо, адже вони не тільки знали, що син їде вбивати українців, але й благословляли його, а отже, опосередковано брали участь у військових злочинах сина (див. фото серпня 2014 року, зняте на маршруті руху колони 291-ї АБр).

Зважаючи на інформацію, яку ми зібрали, 4-а гаубична батарея (архів) 291-ї артилерійської бригади, до якої приписаний фігурант нашого розслідування Д. Хижняк, з місця дислокації зі ст. Троїцької вирушила в середині липня 2014 року (12-14 липня). Колона на марші йшла маршрутом Інгушетія – Північна Осетія – Краснодарський край – Ростовська область у напрямку прикордонного з Україною Матвієво-Курганського району, періодично зупинялися, в тому числі недалеко від рідного для Д. Хижняка Тихорецька (див. скріншоти навігації Владикавказ-Тихорецьк та Тихорецьк-Матвіїв Курган).

Фотографії колони 4-ї батареї ВГАДн  (важкий гаубичний артдивізіон) на марші в липні 2014 р.: артилерійські модульні тягачі “КамАЗ-63501” та буксировані 152-мм гаубиці 2А65 “Мста-Б” (архів деяких фотографій на марші: 1, 2, 3. 4, 5, 6, 7, 8):

 

Станом на 3-5 серпня 2014 р. батарея захована в лісовому таборі, який розгорнули в околицях хутора Степанова Матвієво-Курганського району Ростовської області за 6-8 км від державного кордону РФ з Україною (1, 2).

Станом на 16-19 серпня батарея фіксується на бойових позиціях в іншому місці, у районі хутора Селезньов у Матвієво-Курганському районі Ростовської області, практично на ділянці держкордону РФ з Україною (1, 2, 3, 4, 5). Тут же бачимо фотографії розгорнутих  по-бойовому гаубиць та артилеристів, що перебувають вочевидь не на навчальних стрільбах.

 

Станом на  9 вересня 2014 року батарея фіксується в околицях Федорівського сільського поселення на північному заході Неклинівського району Ростовської області за 5 км від держкордону РФ з Україною (1, 2).

До 11-16 жовтня батарея була відведена від кордону й перебувала в районі хутора Чкалова Неклинівського району Ростовської області (полігон Кузьмінський), де, крім гаубиць “Мста-Б”, ми бачимо важкі 220 мм РСЗВ 9К57 «Ураган» – ймовірно, реактивні системи цієї ж артбригади (розглянемо їх у наступних публікаціях). 16 жовтня батарея залишає польовий табір і маршем йде до місця дислокації в Інгушетію(1, 2, 3, 4, 5). 

 

Хижняк Данило Андрійович  уже в “Чистилищі” – базі даних Центру “Миротворець”.

Далі буде…

Дивіться тематичні посилання на статті про 291-у Артбригаду

 

 Іраклій Комахідзе

(CC BY 4.0) При повному або частковому використанні матеріалу пряме посилання на автора і статтю на сайті InformNapalm.org обов’язкове.
Активне поширення матеріалу в соцмережах вітається!

Переклад А. В

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *