У майбутньому прем’єрі Грузії бачать ставленика Іванішвілі

У майбутньому прем’єрі Грузії бачать ставленика Іванішвілі

Ніна Ахметелі
Російська служба Бі-бі-сі, Тбілісі

  • 28 грудня 2015


AFP

Георгій Квірікашвілі вважається людиною з оточення екс-прем’єра Іванішвілі

Кандидат в прем’єр-міністри Грузії Георгій Квірікашвілі залишив колишній кабінет міністрів без змін, змінивши лише міністра закордонних справ у поданому на розгляд парламенту складі уряду.

На посаду голови МЗС, яку досі займав сам Квірікашвілі, він номінував першого замміністра закордонних справ Михайла Джанелідзе.

Всі інші міністри збережуть свої портфелі в уряді, який отримає довіру парламенту в разі підтримки більшості депутатів.

Квірікашвілі пояснив своє рішення не змінювати кабінет міністрів стислими термінами, але не виключив змін у складі уряду в майбутньому.

“Пріоритетом було в найкоротші терміни укомплектувати, дати новому уряду новий мандат”, – сказав він журналістам.

“За такий короткий період, природно, з поста віце-прем’єра неможливо розібратися в специфіці всіх структур, тому в складі, в якому я працював разом з цією командою протягом трьох років, виходимо в парламент завтра і, дуже сподіваюся, отримаємо мандат і продовжимо працювати”, – пояснив пан Квірікашвілі.

Парламент планує розглянути питання про оголошення довіри уряду на пленарному засіданні 29 грудня.

Квірікашвілі був названий парламентською більшістю кандидатом у прем’єри, після того як 23 грудня глава уряду Іраклій Гарібашвілі зробив заяву про свою відставку, яка, за конституцією Грузії, тягне припинення повноважень інших членів кабінету.

Представники правлячої коаліції заявили, що Гарібашвілі особисто прийняв рішення про свій відхід з поста прем’єр-міністра.

Проте опозиція вважає останні політичні події черговим підтвердженням своїх звинувачень в тому, що реальні важелі влади в країні продовжує неформально контролювати екс-прем’єр Бідзіна Іванішвілі.

Новий уряд

Квірікашвілі, як і його попередник, вважається людиною з оточення Іванішвілі.

З вересня цього року він обіймав пост міністра закордонних справ. До цього протягом трьох років був міністром економіки та сталого розвитку.

До приходу до влади в Грузії коаліції “Грузинська мрія” в 2012 році він працював переважно в банківській сфері, в тому числі і на посаді генерального директора заснованого Іванішвілі “Банку Карту”.

У правлячій коаліції впевнені, що Квірікашвілі отримає довіру законодавчого органу країни, де більшість складають депутати “Грузинської мрії”, що перемогла на парламентських виборах 2012 року.

“Я впевнений, що в найближчі дні буде проведена велика робота для того, щоб ми завершили цей процес, і до нового року у Грузії був новий уряд”, – заявив голова парламенту Давид Усупашвілі.

“Георгій Квірікашвілі є дуже активним членом нашої команди з першого дня до сьогодні. Парламентська більшість висловлює йому повну довіру, і я впевнений, що парламент як інститут також висловить йому довіру”, – вважає пан Усупашвілі.

Тим часом, в опозиційній партії екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, “Єдиному національному русі”, вважають, що кадрові перестановки в уряді не принесуть реальних змін.

Представник ЄНР Серго Ратіані заявив, що Квірікашвілі не добився успіху як член економічної команди Іванішвілі, котра несе відповідальність за те, що країна перебуває в економічній кризі.

“Він, подібно Гарібашвілі, не є людиною, яка приймає рішення. Він також є і буде виконавцем наказів Бідзіни Іванішвілі, і його обов’язок буде полягати в тому, щоб берегти бізнес Іванішвілі. Так що ніякої перспективи тут немає”, – сказав Ратіані телекомпанії “Руставі-2”.

На думку опозиції, реальні важелі влади в Грузії контролює екс-прем’єр Бідзіна Іванішвілі

Екс-міністр оборони, голова партії “Вільні демократи” Іраклій Аласанія позитивно відгукнувся про кандидатуру Квірікашвілі, проте відзначив, що тому доведеться визначитися – слухати Іванішвілі або ж слухати громадян Грузії.

Передвиборне оновлення

Частина аналітиків пов’язує кадрові зміни в уряді напередодні виборів 2016 року з низьким рейтингом правлячої коаліції.

На думку політолога Корнелія Какачії, перед виборами правляча коаліція намагається створити певну імітацію оновлення, щоб привернути втрачених ними виборців.

Між тим, він вважає, що Іванішвілі донині є єдиним реальним лідером “Грузинської мрії”.

“Грузинська мрія” сьогодні перебуває в серйозній кризі, вона не змогла сформуватися, як партія, – говорить Какачія. – Правляча партія повинна бути кузнею кадрів, повинна бути конкуренція між лідерами”.

“Ми цього не бачимо, виходячи з того, що зберігаються методи неформального правління, і Іванішвілі є людиною, яка приймає рішення поза політичним полем, і, що найголовніше, впливає на політику”, – заявив політолог в інтерв’ю ВВС.

У тому, що Квірікашвілі буде незалежним у своїх рішеннях на посаді прем’єра, Какачія сумнівається, однак, за його словами, Квірікашвілі може бути більш успішним прем’єром, ніж його попередник, оскільки він залишає враження більш стриманого і поміркованого політика.

Експерт і колишній радник Іванішвілі Гія Хухашвілі вважає, що особистісні якості Квірікашвілі можуть допомогти “у відновленні мостів”, зруйнованих колишнім прем’єром.

На його думку, вихід у відставку Гарібашвілі в чомусь був обумовлений його нестриманими і недипломатичними заявами на адресу громадянського сектора і опозиції, тоді як Квірікашвілі ніколи не переходив межу, за якою починається жорстка конфронтація.

“Перед виборами влади потрібно налагоджувати мости з громадянським суспільством, президентським інститутом та іншими сегментами. Гарібашвілі, на жаль, свого часу спалив усі ці мости своїми недипломатичними епітетами на адресу громадянського суспільства, некоректним ставленням до президентського інституту і політичної опозиції”, – відзначає експерт в інтерв’ю ВВС.

“Для того, щоб перед виборами консолідувати громадськість, потрібні люди, які не були помічені в такій некоректності, і які, можливо, зможуть відновити ці мости. В принципі, Квірікашвілі ідеально підходить на цю роль”, – вважає пан Хухашвілі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *