Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» оздоровлює учасників АТОЦентр медичної реабілітації та санаторного

Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» оздоровлює учасників АТО

Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький», який належить Міністерству оборони України (колишній Трускавецький центральний військовий клінічний санаторій) розташований в м. Трускавець, в передгір’ях східних Карпат з горбистим характером місцевості.

Трускавець — один з найбільших бальнеологічних курортів України та Європи. Головним лікувальним фактором є унікальна за своїми цілющими властивостями — мінеральна вода «Нафтуся» та природний мінерал озокерит. Великою популярністю у відпочиваючих також користуються мінеральні джерела «Юзя», «Марія», «Софія», «Броніслава». Центр медичної реабілітації укомплектовано найновішою діагностичною та лікувальною апаратурою, в тому числі апаратом всесвітньовідомої фірми Сіменс для дистанційної літотрипсії каменів нирок і сечоводів.

Центр має 75-річний досвід оздоровлення хворих з сечокам’яною хворобою, хронічними запальними процесами нирок і сечовидільних шляхів, печінки, жовчного міхура та жовчних шляхів, підшлункової залози, гінекологічними захворюваннями та розладами чоловічої статевої сфери. Проте останніми роками тут також успішно впроваджуються методи лікування та оздоровлення опорно-рухового апарату.

— У 2015 році оздоровлення та реабілітацію на базі нашого Центру пройшли понад 600 учасників АТО, серед яких були й з важкими пораненнями, — зазначив начальник Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» Василь Вовчанський. — Це всі ті військовослужбовці, які потребували реабілітації після проходження лікування у військових медичних закладах. Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак оголосив 2016 рік роком реабілітації військовослужбовців — учасників АТО. Тому свою роботу колектив Центру спрямовує на покращення умов проживання відпочиваючих, медичного обслуговування, удосконалення матеріально-технічної бази. Так, упродовж останніх двох років були виконані роботи із заміни стояків центрального опалення та віконних рам на метало-пластикові конструкції із двокамерним енергозберігаючим склопакетом, капітальний ремонт зроблено у 21 номері та 18 лікувальних кабінетах, здійснено утеплення фасаду їдальні пінополістирольними плитами, озеленення території тощо. Зараз тривають роботи з удосконалення відділення медичної реабілітації. Успішно введені до переліку послуг сучасні процедури, які заслужено набувають популярності. Сьогодні у Центрі для пацієнтів розгорнуто 600 ліжок, і він цілком готовий надати повноцінне, якісне лікування всім військовослужбовцям та ветеранам, кого будуть скеровувати військові госпіталі та військові комісаріати, — сказав він.

Учасники АТО мають право оздоровлюватися у Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» безкоштовно, а члени їхніх родин — мають пільги 50% вартості санаторно-курортної путівки.

Сучасна лікувально-діагностична база Центру — найбільша на курорті і дозволяє проводити складні клініко-біохімічні та імунологічні дослідження, рентгенологічне, ультразвукове, ендоскопічне обстеження (гастродуоденоскопія, ректоскопія, сігмоскопія), обстеження серцево-судинної системи, головного мозку, печінки, нирок, нижніх кінцівок надавати консультативну допомогу спеціалістів (стоматолог, уролог, геніколог, невропатолог, проктолог, гірудотерапевт).

Широко використовується озокеритолікування, мінеральні, хвойні, радонові, валеріанові, сірководневі, бішофітні ванни; підводний душ-масаж, душ Шарко, циркулярний і висхідний душі; зрошення кишечника лікувальною мінеральною водою, відварами лікарських трав; гідроколонотерапія; мікроклізми з травами та масляні; інстиляції лікарських препаратів у сечовий міхур; електропроцедури; інгаляції трав’яні, лужні; ароматерапія; солярій; класичний масаж; урологічний масаж; психоемоційне розвантаження. З 1996 року працює кабінет дистанційної шокохвильової терапії (дроблення каменів нирок, сечоводів та сечового міхура).

Центр постійно розвивається. Так, до послуг відпочиваючих впроваджені сучасні процедури. Наприклад, доріжка Кнейпа. Це ходіння босоніж по каміннях різної величини які розміщені у ванночках, що чергуються з прохолодною і теплою водою. СПА-процедура допомагає зняти втому і напругу, поліпшує роботу судин, м’язів і суглобів. Основна ідея методики — існування людини в єдиному ритмі з природою. Контрастна ванна Кнейпа для ніг відноситься до процедур, що активізує кровообіг. Чергування гарячої і холодної води приводить до розширення судин і покращення кровопостачання, благотворно впливає на імунну систему і вегетативну нервову систему, зменшує наслідки стресу і біль в стопах, також покращує еластичність вен на ногах. Ванна Кнейпа є одним з ефективних методів гідротерапії. Камінці, що знаходяться у ваннах, впливають на більше ніж 5000 акупунктурних точок стопи, легко і м’яко масажують ноги. Температура, яка постійно чергується і варіюється у межах від 10-12 до 35-38 градусів за Цельсієм, дає можливість відпочити і розслабитися ногам.

Також у Центрі широко застосовується гірудотерапія (лікування п’явками). Біологічний секрет — гірудин, який виділяє п’явка, складається з величезної кількості цілющих компонентів, які покращують деякі властивості крові людини, підсилюють кровообіг та мікроциркуляцію. Він має протиішемічну, антигіпоксичну, гіпотензивну (нормотензивну), протиотьочну, дренуючу, анальгізуючу дію. Цілющий ефект цього методу відчули на собі військовослужбовці, які отримали поранення в зоні проведення АТО. Після тривалого медикаментозного лікування важких поранень, вони прибули для проходження реабілітації у трускавецький військовий санаторій. І їм призначили нетрадиційний метод лікування. Протизапальна, знеболююча і розсмоктуюча дія гірудину дала свій ефект — рани бійців почали швидше загоюватися.

Озонотерапія — це ще один вид сучасних процедур. Озон активізує обмінні процеси на клітинному рівні, поліпшує мікроциркуляцію крові, насичує організм киснем. Озонотерапія знищує віруси, грибки бактерії. Ефекти озонотерапії: дезінтоксикація організму; покращення кровообігу і мікроциркуляцій, усунення кисневого голодування клітин і насичення їх киснем; зміцнення імунітету; зменшення алергізації організму, розрідження крові, зниження рівня холестерину і глюкози крові; вбиває бактерії, віруси, грибки; протизапальна дія; обезболююча дія; нормалізує обмінні процеси в організмі; ліквідація синдрому хронічної втоми; покращення сну; зниження чутливості до перепадів атмосферного тиску; омолодження, загальне оздоровлення організму. За допомогою цієї процедури лікуються захворювання серця і судин, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, ендокринної і імунної системи, нервової системи, захворювання легень і ЛОР-оранів, хірургічні та дерматологічні захворювання, а також — гострі і хронічних отруєння.

Нещодавно тут впроваджено апітерапію (сон на вуликах). Повітря вулика насичене біологічно активними речовинами прополісу, який має антимікробні властивості. Цей природний антисептик діє на мікроорганізми людини, а також сприяє нормалізації обміну речовин. А специфічне гудіння бджол дає можливість значно покращувати психологічний стан пацієнтів. Адже вчені довели, що перебування людини поблизу вуликів із бджолами нормалізують психіку, покращують самопочуття. Але ця процедура сезонна — взимку бджоли сплять.

Освоїли у Центрі ще один ефективний спосіб лікування — сухі вуглекислі ванни. Він застосовується для профілактики численних серцево-судинних, неврологічних захворюваннях, хворобах кісток та суглобів, різної патології інших органів та систем. Процедура направлена на те, що вуглекислий газ проникає через шкіру і власне за рахунок цього йде покращення кровообігу, мікроциркуляції і, відповідно, нормалізується артеріальний тиск. Вона практично не має протипоказів і позитивно впливає на серцево-судинну систему опорно-руховий апарат, дихальну систему та шкіряні покрови.

Сухі вуглекислі ванни корисно призначати військовослужбовцям, які брали участь у бойових діях, адже вона дозволяє людині дуже добре розслабитися. У таких пацієнтів вже після першої або другої процедури покращується сон та емоційний стан.

Фітобочка — іще один із засобів оздоровлення, який являє собою одну з варіацій лазень та об’єднує в собі ароматерапію та сауну. Головна складова — використання лікарських трав. Цю процедуру можна використовувати пацієнтам із підвищеним артеріальним тиском, адже температура пари у бочці значно менша, ніж у звичайній сауні, і голова пацієнта не піддається впливу підвищеної температури.

Широко застосовується кліматотерапія — прогулянки по території санаторного комплексу, аеротерапія, геліотерапія. Адже Центр має велику паркову територію. Напроти нього знаходиться Трускавецьке водосховище.

Оздоровчий комплекс передбачає заняття лікувальною фізкультурою, дієтичне харчування (трьох, п’ятиразове, організоване за системою замовлень).

Центр «Трускавецький» знаходиться в південно-східній частині курорту, в 800 м від центру міста і бювету мінеральних вод, в 2,5 км від залізничного вокзалу, куди щодня прибуває комфортабельний експрес сполученням Дарниця — Трускавець. Він має два спальні корпуси, які з’єднані теплими переходами із лікувальним відділом та їдальнею.

Термін лікування для військовослужбовців, членів сімей та працівників Збройних Сил України — 21 день.

Адреса Центру: вул. Городище, 4, м. Трускавець, Львівська обл., 82200 (тел.: +38 (03247) 5-10-67, факс: +38 (03247) 6-77-98;5-13-91).

http://www.mil.gov.ua/news/2015/12/29/czentr-medichno..

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *