Світова преса: наш світ міцніший, ніж здається

Світова преса: наш світ міцніший, ніж здається

  • 31 грудня 2015


Getty

У четвер, 31 грудня, іноземна преса підбиває підсумки року, що відходить, та обмірковує виклики нового року. Усталений світовий порядок міцніший, ніж здається, тож все буде добре, вважають журналісти.

Очікування від нового року

Британська Guardian вирішила визначити найголовніші події 2016 року. На думку видання, ситуація в Сирії та Ємені навряд чи покращиться, але з іншого боку, є шанси на примирення на Кіпрі.

Журналісти виділили кілька напрямків, на які вони радять звертати увагу в майбутньому році.

За словами газети, президентські вибори у США та вибори нового генерального секретаря ООН можуть вперше в історії привести жінок на ці посади. Також, відзначає видання, варто спостерігати за подіями в Китаї, де президент Сі Цзіньпін продовжує укріплювати свою вертикаль влади, а уряд дозволив родинам мати більше ніж одну дитину.

Важливим також є цей рік і в контексті можливого виходу Великої Британії з ЄС, адже мало хто сумнівається, що саме у 2016 році прем’єр Девід Камерон проведе референдум з цього питання.

Не думку видання, 16-й рік керування Володимиром Путіним Росією може бути одним з найбільш непередбачуваних. Вперше за багато років авіація Росії бере участь у військовій операції поза межами колишнього СРСР, проросійські “новоутворення” на українському Донбасі знаходяться в тупику напів-перемир’я, тоді як економіка Росії тріщить по швах через низьку ціну на нафту, пояснює видання.

Виклики безпеки

Getty

Конфлікт на Донбасі залишається серед найбільших загроз у міжнародній політиці, вважають польські журналісти

Польський військовий портал Defence24 аналізує виклики в сфері безпеки, що будуть найбільш актуальними в 2016 році.

З точки зору польських експертів, найбільшою міжнародною загрозою залишається криза в Україні. Видання виділяє два виміри кризи – військовий конфлікт на Донбасі та розчарування українців у владі, яка прийшла після Майдану.

Видання виокремлює Росію як окрему загрозу, адже вона, на думку авторів, давно намагається підірвати престиж та світову позицію США, а через президентські вибори в Америці у Росії з’явиться шанс на політичну атаку. Спроба Путіна використати це вікно можливостей, що закривається, несе в собі неабияку небезпеку, попереджає стаття.

Серед інших загроз для Європи польське видання виділяє наплив мігрантів, необхідність вирішувати українську кризу на тлі власних економічних негараздів та протистояння з Росією.

Все буде добре

Getty

Володимир Путін мало чого досягнув, вважає оглядач Daily Telegraph

Оглядач Амброс Еванс-Річардс у своїй колонці для Daily Telegraph наголошує, що світовий економічний та політичний порядок є міцнішим, ніж це здається на перший погляд.

Автор відзначає, що у році, який відходить, вдалося уникнути конфронтації між США та Китаєм, якої боялися в світі. Навпаки, дехто навіть відзначає зближення позицій Вашингтона та Пекіна по деяким питанням, каже оглядач.

На його думку, Володимир Путін мало чого досягнув, руйнуючи повоєнний порядок в Європі. Він отримав Крим, але конфлікт на Донбасі, який він розпочав (Росія заперечую свою участь у конфлікті на Сході України. – Ред.), зайшов в глухий кут, а Україна перетворилася з нейтральної держави на “ворожий форпост” Заходу, вважає автор. Він відзначає, що потуги президента РФ розколоти Атлантичний альянс зійшли нанівець.

Так, світ знаходиться в не найкращому стані, підсумовує автор, але, додає він, так було завжди. Амброс Еванс-Річардс пропонує вважати келих новорічного шампанського наполовину повним, а не навпаки.

Огляд підготував Дмитро Зоценко, Служба моніторингу ВВС.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *