WP: США відчувають дефіцит експертів з Росії

Представники американських служб розвідки і національної безпеки попереджають, що глибина розуміння Росії і можливості США щодо збору інформації про цю країну залишають бажати кращого, незважаючи на високі ставки в поточних конфліктах.

Про це пише газета Washington Post.

Видання вказує, що експерти, законодавці і колишні співробітники адміністрації кажуть, що якщо раніше в структурах національної безпеки працювало багато досвідчених фахівців з Росії, в тому числі на найвищих рівнях прийняття рішень, то тепер ці відомства змушені спиратися на менш чітке коло не настільки підготовлених експертів, яким не вистачає можливостей безпосередньо впливати на політику.

Результатом цього, за їхніми словами, стало кілька втрачених можливостей передбачити недавні дії Москви в таких регіонах, як Україна і Сирія, незважаючи на те, що були ознаки, що дозволяли зробити такі прогнози. «Кожен крок ставав для нас сюрпризом, – заявив голова Комітету Сенату з питань збройних сил Джон Маккейн. – Сюрпризом стало, коли вони увійшли в Крим, сюрпризом стало, коли вони увійшли в Сирію».

Згідно з газетою, глава Комітету Сенату з розвідки Ричард Берр заявив про «атрофії» рівня експертизи уряду США, що стосується Росії, яка відбулася після «холодної війни». За його словами, цю тенденцію необхідно звернути.

«Нам потрібно подвоїти зусилля, щоб по-новому поглянути на Росію», – сказав сенатор.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол зазначає, що в порівнянні з ситуацією 15 років тому, «лавка» урядових експертів зменшилася, а якість аналізу щодо Євразії стала «більш поверхневою», пише Washington Post.

«Спроби зрозуміти систему прийняття зовнішньополітичних рішень у Росії вимагають більшого, якісного глибинного аналізу, а це вимагає нових інвестицій і знань, – продовжує Макфол. – У майбутньому в нас будуть розбіжності з Кремлем і росіянами з певних питань, але ми не можемо допустити, щоб ці розбіжності ґрунтувалися на помилках і поганих даних».

Згідно з газетою, серед причин експерти називають недостатнє фінансування викладання іноземних мов в університетах, скорочення фінансування програм культурного обміну з колишніми радянськими республіками і недавнє вихолощення програми грантів на дослідження Росії та її сусідів.

Експерти також відзначають, що за винятком кількох фігур, таких як старший директор Ради національної безпеки з Росії та Євразії Селеста Валландер і помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд, серед високопоставлених урядових чиновників, які працюють з Росією, складно знайти людей, які настільки близько розуміють країну та її лідерів, пише Washington Post.

«Коли високопоставлені співробітники адміністрації відправляються на Капітолійський пагорб, передбачається, що вони володіють необхідною експертизою. Неприваблива таємниця полягає в тому, що наші можливості жахливі», – говорить Метью Рожанскі, директор Інституту Кеннана в Центрі Вілсона. За його словами, йому доводилося проводити брифінги з Білорусі для аудиторії, «в якій жоден з учасників не був у Білорусі». Він каже, що існують цілі структури НАТО, де «немає жодної людини, здатної читати російську пресу».

«Який би критерій ми не вибрали для оцінки наших здібностей, практично завжди результатом буде те, що їх у нас просто немає. Вони слабкі і неповні» – говорить Рожанскі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *