Ймовірний свідок полону Савченко сидить в Естонії – газета

Естонія заарештувала за запитом української прокуратури людину, яка, ймовірно, була у незаконних збройних формуваннях сепаратистів у той час і в тому місці на Луганщині, коли і де захопили в полон українського офіцера Надію Савченко – про це

пише естонська газета Postimees.

За даними журналістів, громадянин Естонії Володимир Поляков, який вирушив воювати за луганських сепаратистів, перебував на блок-посту в селищі Металіст 17 червня 2014 року і був поранений, імовірно, під тим же артобстрілом, під яким загинули двоє російських журналістів. У їхній загибелі російська влада звинуватила Савченко, захоплену в полон в тому ж районі того ж ранку.

Володимир Поляков після поранення повернувся до Естонії, де був затриманий за запитом української прокуратури. Талліннський адміністративний суд на початку 2016 року відмовився видавати його Україні, й зараз 35-річний Поляков сидить у в’язниці і чекає вирішення своєї долі урядом Естонії.

На думку про те, що Володимир Поляков може бути свідком подій, пов’язаних із Надією Савченко, кореспондента Postimees наштовхнуло

інтерв’ю, взяте виданням “Медуза” в іншого свідка й учасника тих подій – сепаратиста під позивним “Ілім”.

“Ілім” розповів, зокрема, що після того, як він відвіз полонену Надію Савченко у центр Луганська, він повернувся на блок-пост у селищі Металіст і став свідком загибелі співробітників російського ТБ й поранення дуже високого бійця під позивним “Француз”. Після поранення “Француз”, за словами “Іліма”, “повернувся в Прибалтику”, де був затриманий.

Під такий опис, як вважає Postimees, підпадає Володимир Поляков: він дуже високого зросту й колись служив у французькому Іноземному легіоні.

Адвокат пана Полякова Свен Сіллар розповів газеті, що не може підтвердити, чи в інтерв’ю “Іліма” мова дійсно йде про його клієнта. Водночас, нагадує адвокат, Володимир Поляков, розповідаючи про своє поранення, згадував, що тоді ж загинули якісь журналісти.

“Якщо припустити, що “Француз” у розповіді “Іліма”- це дійсно Володимир Поляков, і твердження про нього відповідають істині (хоча інших джерел, які б підтверджували розповідь” Іліма”, у Postimees немає), то цей громадянин Естонії напевно представляє особливий інтерес для правоохоронних органів України – хоча б лише тому, що може розповісти у деталях про загибель тележурналістів, тобто, з ким вони були, чи були там бійці-сепаратисти і скільки їх було, чи знав він про захоплення в полон Савченко, і якщо знав, то чи загинули журналісти до чи після її полону”, – резюмує кореспондент Postimees.

Володимир Поляков, за даними естонської газети, стверджує, що під Луганськом він не воював, а працював перекладачем на переговорах сепаратистів й інспекторів ОБСЄ.

За наявною у ВВС інформацією, Postimees і “Медуза” через адвоката запросили у Володимира Полякова письмове інтерв’ю.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *