Лідер українців Казахстану обраний до парламенту республіки

У Казахстані відбулися дострокові вибори в нижню палату парламенту і депутатів місцевих законодавчих органів усіх рівнів. До парламенту республіки потрапив і голова Ради українців Казахстану  — Юрій Тімощенко.

За партійними списками було обрано 98 з 107 депутатів. Ще 9 майбутніх парламентаріїв відповідно до закону висуваються Асамблеєю народу Казахстану, яка є конституційним органом, що представляє інтереси понад 130 етносів (у тому числі й українців), які проживають на території республіки, пояснює Високий Замок.

У ході позачергової 23-ї сесії Асамблеї були обрані 9 депутатів з числа представників  різних національностей, ротація яких відбувається під час кожних виборів. Серед них голова Ради українців Казахстану  — Тімощенко Юрій Євгенович.

«Українці – одна з найактивніших діаспор у культурному та суспільно-політичному житті Казахстану, — розповів новообраний депутат Юрій Тімощенко. — В країні діє два великі республіканські об’єднання: Рада українців Казахстану і Асоціація «Українці Казахстану». Також у Астані функціонує український культурний центр «Ватра» і суспільне міське об’єднання «Громада українців «Оберіг». Практично у всіх обласних центрах успішно працює безліч українських культурних організацій».

Глава культурного центру «Ватра» в м. Астані Тарас Чернега підкреслив, що під егідою української діаспори в Казахстані функціонують недільні школи української мови, художня самодіяльність, клуби рукоділля, здійснюються просвітницькі заходи (в період «Шевченківських днів», національних українських свят і т.д.) і навіть з 1994 року регулярно видається республіканська газета «Українські новини».

Нагадаємо, до нового парламенту Канади увійшло 10 українців з діаспори.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *