Офіс реформ в Луганській області відновлює повноцінну діяльність Сьогодні, …

Офіс реформ в Луганській області відновлює повноцінну діяльність

Сьогодні, 29 березня, в облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ, присвячений відновленню роботи Офісу реформ в Луганській області. Про це розповіли регіональні консультанти Офісу: Людмила Євсєєва, Сергій Тихоновський та Ольга Бойко, яка також є виконавчим директором Луганського регіонального відділення Асоціації міст України. Кожен з доповідачів торкнувся питань, що стосуються саме його напряму діяльності.
Ольга Бойко нагадала, що у минулому році розпочав роботу Офіс реформ в Луганській області, який активно співпрацював із Луганською облдержадміністрацією, фінансувався міжнародними донорськими організаціями через Асоціацію міст України та діяв на підставі підписаного Меморандуму між Асоціацією і Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
Минулого року облдержадміністрацією спільно з Офісом реформ була закладена основа реформування місцевого самоврядування на Луганщині. Був розроблений та затверджений Перспективний план формування територій Луганської області, згідно з яким на території, підконтрольній українській владі, мають бути створені 24 об’єднані територіальні громади.
За цей час створені 4 об’єднані територіальні громади, у 2 з них минулого року відбулися місцеві вибори, тому на сьогодні існує дві пілотні об’єднані територіальні спроможні громади – Новопсковська та Білокуракинська.
За словами Ольги Бойко, офіс працював на волонтерських засадах, але з початку березня він відновив свою роботу завдяки Асоціації міст України та двом проектам: «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні» від Європейського Союзу та «Пульс» від USAID. Саме завдяки цьому в Офісі працюватимуть три консультанти з організаційно-правового супроводження децентралізації реформ, експертного супроводження практичного застосування бюджетного законодавства місцевого самоврядування та комунікацій і просування ідеї успішності місцевого самоврядування. Онова мета – прискорити процеси децентралізації влади в Україні, а також створювати сприятливе середовище для реформ місцевого самоврядування.
Головними напрямами роботи Офісів реформ в Україні будуть сприяння об’єднанню територіальних громад в області, формування правового поля реформ місцевого самоврядування, поглиблення фіскальної децентралізації та розгортання галузевих реформ, в першу чергу, реформи системи освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *