Олександр ФранчукНа фронті, про який ми вже стали забувати, йде активізація, знову розпочинається війна

Олександр Франчук

На фронті, про який ми вже стали забувати, йде активізація, знову розпочинається війна артилерій та ДРГ.

Хлопці повідомляють про цікавий випадок. Випадок на перший погляд ніби-то незначний і не вартий уваги. Але то – на перший погляд.

Суть:
Наш корегувальник-розвідник в своєму секторі спостерігає, як на деякій відстані ( 1,5 – 2 км на ворожому боці приїхав Камаз, з нього вигрузили міномет, вигрузили міни та стали той міномет встановлювати в виритий заздалегідь окоп.
Корегувальник заміряв по міномету дирекційний кут і дальність , з іншого спостережного пункту нашого теж заміряли дирекційний кут ( Дальність не визначили – нема далекоміра) і передали розвіддані вищестоящому начальнику засобами звязку .
Через 30 хвилин корегувальник спостерігає, що на кілометр правіще від цього міномету теж приїхав такий самий Камаз і з нього теж вигрузили міномет, міни й обладнують вогневу позицію.
Розвідники знову засобами звязку передають кути й дальності по цілям.

Тепер розмірковуємо – ЩО ЦЕ БУЛО ? Чому вони на очах так нагло себе поводять і встановлюють міномети , заборонені Мінськом ?
Так от – це дуже хитра розвідувально-провокаційна операція. Вона направлена на те, щоб викликати вогонь нашої артилерії та повідомити ОБСЄ, до їх приїзду сховати міномети та засікти місце знаходження нашої батареї та визначити координати всіх спостережних та командних пунктів.

Батарея буде засікатися або РЛС, або звуковою розвідкою, або за допомогою оптичної розвідки.

При наявності перехвату наших радіопереговорів координати наших спостережних пунктів наші розвідники повідомляють ворогу безпосередньо.

Це як в випадку спряженого спостереження. Місця мінометів заздалегідь готуються й визначаються їх координати. Потім підслуховуються які дирекційні кути й дальності передаються з пунктів і який позивний їх передає. Після чого на карті, на приборі управління вогнем по вказаним даним наносяться точки всіх точок з їх позивними.
Красота.

Що треба робити щоб ввести противника в оману ?

1. Готувати декілька спостережних пунктів, обовязково повинно бути підготовлено фальшивий КСП, тимчасовий КСП і працювати в основному з тимчасових та фальшивих.

2. Використовуючи різні засоби звязку в їх комбінації – створити перепони для прослуховування та ведення переговорів по кодованим таблицям.

3. якщо й вести вогонь у відповідь, то лише черговою кочуючою гарматою ( взводом), яка після відкриття вогню повинна через короткий проміжок часу втекти з місця стрільби.

4. Постійно проводити радіоігри відкритими засобами звязку для введення ворога в оман-, вони звикнуть до постійних радіоперемовин і будуть всю дизінформацію фіксувати, яка буде співпадати з результатами театралізованих дій кочуючих підрозділів.
Через деякий час у них вся місцевість буде позначена вогневими позиціями батарей, що призведе до абсурдності розвідданих.

5. Передачу квадратів, дирекційних кутів та Дальностей по відкритим каналам звязку обовязково проводити з кодуванням, причому варіант кодування повинен змінювактися щодня.

6. Розвідувальні данні слід більше старатися передавати посильними, письмовими розвіддонесеннями, або закритими каналами. Канали необхідно постійно змінювати.

Бойові устави регламентують, що вогнем батареї управляє комбат. І це правильно. Тому що комбат приймає рішення та управляє підрозділами. Керівними документами встановлено, що в бою координати передають відкритим текстом, але враховуючи, що по таким перехопленням можна вести розвідку, то скритності управління необхідно приділяти величезну увагу.

Корегувальник не може управляти. Власне – більшість з них не є класичними корегувальниками, тому що корегувальник повинен досконало володіти наукою. Наукою управління вогнем та розвідки може володіти лише навчений офіцер. Тому у нас корегувальники – це звичайні спостерігачі, які в кращому випадку дають по цілі дирекційний кут і доповідають спостереження по розривах снарядів ( переліт-недоліт, вправо-вліво). Вони не можуть готовити дані для стрільби та корегувати стрільбу.

Таким чином, ворог добре знаючи нашу ситуацію, придумав таку тактику розвідки, використовуючи наш недосконалий спосіб розвідки та управління.
Хлопці, Будьте уважні !

Використовуйте різні методи, щоб обдурити мокшанців та вскрити їх вогневі точки…. А їх метод можна їм підкласти в вигляді дезорієнтації, передавши невірні кути та дальності та відкривши одиночний вогонь з фальшивої ВП.

Не такі вони вже й оригінальні….
На фото схема їх розвідки: наш КСП та ВП – чорні, їх камази та РЛС – сині.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=114..


Посилання
www.facebook.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *