Ознайомлення прокурорів САП та детективів НАБУ з матеріалами кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури, триває

Як вже раніше повідомлялося, Генеральною прокуратурою України вживаються заходи у відповідності до вимог КПК України до запровадження єдиних підстав щодо забезпечення доступу прокурорів САП та детективів НАБУ до матеріалів кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури.

Наразі Генеральною прокуратурою України у суворій відповідності з вимогами КПК України запроваджено єдиний порядок вирішення питань з надання доступу прокурорам САП та детективам НАБУ до кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури, для встановлення підстав їх подальшого розслідування, передачі таких проваджень іншому органу досудового розслідування, вирішення спорів про підслідність, а також інших пов’язаних з цим питань.

На виконання зазначеного порядку прокурори САП та детективи НАБУ за відповідними зверненнями керівництва САП у період з 15 березня по теперішній час у Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України згідно з вимогами чинного кримінального процесуального законодавства ознайомилися із низкою матеріалів кримінальних проваджень, у тому числі тими, про які у своїх виступах неодноразово згадував директор НАБУ А. Ситник.

За наслідками такого ознайомлення та за ініціативи керівництва САП Генеральним прокурором України подальше розслідування у трьох з вказаних вивчених кримінальних провадженнях доручено детективам НАБУ. Зокрема, у кримінальному провадженні за фактами заволодіння службовими особами ДП «Схід ГЗК» державними коштами в особливо великих розмірах та подальшої їх легалізації (відмивання), а також інших кримінальних провадженнях. Зазначені кримінальні провадження передані до НАБУ, детективами якого здійснюється досудове розслідування у них.

Необхідно зазначити, що детективи НАБУ та прокурори САП у повному обсязі ознайомилися з матеріалами так званого «бурштинового» кримінального провадження, розслідуваного стосовно працівників одного з правоохоронних органів. За наслідками ознайомлення жодних пропозицій від керівництва САП та НАБУ про наміри здійснення подальшого досудового розслідування детективами НАБУ у зазначеному кримінальному провадженні до Генеральної прокуратури України не надходило.

З огляду на викладене, на даний час вирішується питання про направлення цього кримінального провадження за підслідністю до однієї з регіональних прокуратур для подальшого розслідування.

Ознайомлення прокурорів САП та детективів НАБУ з матеріалами кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури, на теперішній час триває.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *