Раїса Родіна: «Пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування …

Раїса Родіна: «Пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування дитини-сироти залишається національне усиновлення та сімейна форма виховання»
З інформацією про соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в області, на апаратній нараді виступила начальник служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації Раїса Родіна.
Нарада відбулася за участю першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк, заступників голови ОДА Юрія Клименка, Ольги Лішик, Сергія Хлякіна.
Раїса Родіна нагадала, що основні завдання служба виконує у напрямі соціального захисту маленьких жителів Луганщини, в першу чергу, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які опинилися в складних життєвих обставинах, профілактики соціального сирітства, розвитку й підтримки сімейних форм виховання.
На обліку служб у районах та містах, що знаходяться на території, контрольованій українською владою, перебуває 1432 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них 1027 – виховується в сім’ях опікунів та піклувальників.
На цей час в області створено та функціонує 10 дитячих будинків сімейного типу та 86 прийомних сімей, в яких виховується 226 дітей. Найбільш активно зазначена робота проводиться в Сватівському, Троїцькому та Новоайдарському районах. Аутсайдерами цього процесу є Біловодський, Білокуракинський і Марківський райони. За минулий і поточний роки в цих районах не влаштовано на сімейні форми виховання жодної дитини.
Окрім того, в порушення вимог законодавства України в Білокуракинському та Новопсковському районах досі не створено сектори опіки та піклування.
Раїса Родіна підкреслила, що пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування дитини-сироти залишається національне усиновлення. Так у 2015 році усиновлено 36 дітей, з них громадянами України – 27, іноземними громадянами – 9.
Вагомим досягненням вона вважає відновлено у минулому році на телеканалі ЛОТ проекту «Кожне життя – надія, кожній дитині – родину», багаторічної передачі, завдяки якій діти-сироти знаходили нову родину.
Спільно з австрійським міжнародним благодійним фондом «СОС Дитяче містечко» реалізується проект «Дитина в центрі уваги», де під соціальним супроводом знаходяться 111 сімей і 201 дитина
Також разом із Національною поліцією здійснюється контроль над сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. Проводиться робота щодо повернення неповнолітніх з території Російської Федерації. У даний час виявлено 33 дитини, які залишилися без батьківського піклування за кордоном. На територію України повернуто 24 дитини, 13 влаштовано під опіку, ведеться робота щодо повернення 9 неповнолітніх на територію України.
За підсумками проведених 418 профілактичних рейдів з несприятливого оточення вилучено 31 дитину, обстежено 955 сімей, за невиконання батьківських обов’язків попереджено 445 батьків, з них ініційовано притягнення до відповідальності 219.
У 2015 році службами у справах дітей виявлено 10 випадків порушень майнових прав дітей та в результаті вжитих заходів, права дітей було відновлено.
Протягом 2015 року було забезпечено житлом 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які не мають житла.
Раїса Родіна зауважила, що із загальної кількості дітей, які залишилися без опіки батьків, – 870 дітей мають житло, 432 – житла не мають. За даними служб у справах дітей в 2015 році в міста та райони після закінчення навчання повернулося 34 особи вказаної категорії. З них 18 мали житло, 16 – житло надано.
Було підкреслено, що у 2016 році закінчується термін реалізації програм щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Тому у кожному місті та районі питання прийняття та реалізації програми забезпечення житлом цих дітей необхідно взяти під особливий контроль.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *