У Сєвєродонецьку обговорили захист прав дітей Вчора, 29 березня, в рамках …

У Сєвєродонецьку обговорили захист прав дітей

Вчора, 29 березня, в рамках проекту «Зміцнення системи моніторингу порушення прав дітей, постраждалих від конфлікту в Україні (на підконтрольній державі території)» відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик з ведучим експертом Харківського інституту соціальних досліджень Андрієм Черноусовим, керівником програми «Захист дітей» Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Габріель Акімовою та представником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оленою Темченко.
Андрій Черноусов зазначив, до початку військових дій на території Луганської та Донецької областей проживали близько мільйона дітей, серед них 14500 дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 4000 знаходилися на вихованні у державних установах.
З початку загострення військово-політичної ситуації більш ніж 1600 дітей, які були під державною опікою, евакуйовані з зони АТО на підконтрольні українській владі території.
«Відстеження умов проживання, дотримання їхніх прав є наразі особливо актуальними», – наголосив доповідач.
Саме для цього буде проведена оцінка стану цієї категорії дітей задля сприяння дотримання їх прав. Передбачається отримання інформації щодо умов утримання дітей у закладах соціального захисту, будинках сімейного типу та прийомних сім’ях.
Окрім того, планується відвідання 30 місць, де виховуються діти, проведення їх опитувань та опитувань їх опікунів працівниками державних закладів, зустрічей з місцевою владою щодо обговорення та вирішення головних проблем та потреб маленьких жителів України.
У ході проведення моніторингу буде розроблений окремий інструментарій, а за результатами візитів опублікований звіт із зазначеною у ньому інформацією щодо стану рівня дотримання основних прав дитини на гідні та безпечні умови проживання: харчування, медичне забезпечення, освіту, інформацію, право на скаргу, зв’язок із зовнішнім світом тощо.
Результати проекту будуть доведені до засобів масової інформації, висвітлені під час проведення загальнонаціональних медіа-заходів.
«Ми дуже вдячні за таку ініціативу та відкриті до співпраці», – підсумувала Ольга Лішик.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *