Як з Чорногорії депортували українців і росіян

Міністерство внутрішніх справ Чорногорії у понеділок повідомило про депортацію 58 іноземних громадян, які були причетні до релігійної секти.

Здебільшого це представники країн СНД: 43 – з Росії, сім – з Білорусі, чотири – з Японії, три українця і узбек.

Чорногорська поліція

затримала групу іноземців минулої п’ятниці, більшість з них неправильно зареєстрували своє перебування в країні.

Чорногорське МВС повідомляє, що у співпраці з розвідувальними службами інших країн з’ясувалось, що на території Чорногорії перебувають іноземці, яких “пов’язують з відомою іноземною релігійною групою закритого типу”.

У посольстві України в Чорногорії відмовились коментувати цю ситуацію та депортацію українців.

Групу затримали у готелях двох міст – у столиці Подгориці та у Даніловграді.

Затриманих допитали і згодом відпустили, не висунувши звинувачень.

За повідомленнями чорногорської поліції, усім 58 особам відмовили у перебуванні на території Чорногорії і їм наказали покинути країну.

Релігійна група

Чорногорська преса детально займається “відомою іноземною релігійною групою закритого типу”, члени якої до цієї країни приїхали нібито проводити певний обряд.

Чорногорська газета “Вієсті” (Vijesti) пише, що мова іде про нібито японську релігійну секту “Аум Сінрікьо” (Вища істина), яка відповідальна за атаку токсичною речовиною зарином у метро у Токіо 1995 року, внаслідок чого загинули більше 10 людей, а постраждало близько тисячі осіб.

Газета пише, що за цей напад в Японії перед судом постали майже 200 людей.

ЗМІ на Балканах про затримання та депортацію з Чорногорії переважно передали інформацію, яку оприлюднила газета “Вієсті”.

Журналіст газети “Вієсті” Владимир Оташевич, який є автором статті про затримання іноземців, сказав ВВС Україна, що його близькі до МВС Чорногорії джерела повідомили, що чорногорська розвідка інформацію про релігійну групу на своїй території отримала від закордонної партнерської розвідки, яка постійно слідкує за членами цього угрупування.

Пан Оташевич не зміг дізнатись точно, чому ця група для свого з’їзду обрала саме Чорногорію, але існувала підозра, що її члени можуть готуватись до насильницьких дій у третій країні.

“Органи безпеки Чорногорії також отримали інформацію, що ця секта може планувати насильницькі дії на території Європи. Мова не ішла про Чорногорію. Тому іноземців затримав підрозділ поліції спеціального призначення”, – розказав неофіційну інформацію чорногорський журналіст, який стежить за подіями.

Серед затриманих минулого тижня у Чорногорії не було нікого, хто був причетний до нападу у Токіо.

Золоті картки і голодні послідовники

“Вієсті” повідомляють, що затримані іноземні громадяни у Чорногорії мешкали в двох готелях.

Свідки затримання описують його як щось схоже на західні блокбастери.

Чорногорська газета “Дан” пише, що два тижні тому іноземці у місті Даниловград закупили цілий готель і виключили камери спостереження.

Під час обшуку у місці, де перебували затримані, виявили багато комп’ютерів та мобільних телефонів, якими цікавилось слідство.

Деякі із затриманих також мали ушкодження колін. Майже усі вони мали старий, вживаний одяг, були погано нагодовані і з синцями під очимаЗаява поліції

Журналіст Оташевич каже, що японські члени релігійної групи поселились у престижному готелі в столиці, в них виявили електронні платіжні картки із значною сумою грошей.

Тим часом інші члени групи – громадяни країн СНД, поселились у готелі в місті Даниловград. За словами слідчих, усі затримані в готелі в Даниловграді мали ушкодження шиї та ніг, й поліція підозрює, що це пов’язане з релігійним обрядом, пишуть “Вієсті”.

“Деякі із затриманих також мали ушкодження колін. Майже усі вони мали старий одяг, були погано нагодовані і з синцями під очима”, – сказали газеті “Вієсті” у поліції.

Під час затримання іноземці нібито слухали проповідь їхнього релігійного вождя на ноутбуках.

Деякі затримані повідомили чорногорським журналістам, що вони не є членами релігійного угрупування, а просто туристи.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *