Прес-центр штабу АТО Українська сторона СЦКК виступає з ініціативою щодо можливих шляхів деескалації ситуації

Прес-центр штабу АТО

Українська сторона СЦКК виступає з ініціативою щодо можливих шляхів деескалації ситуації у районі Зайцеве

Впродовж останніх днів відбулося значне загострення ситуації у районі Зайцеве.
Систематично, особливо на світанку, обстрілюючи з важкого озброєння цей, підконтрольний українській владі, населений пункт, який розташований на самій лінії зіткнення сторін, бойовики також ведуть вогонь і по окупованим територіям окремих районів Донецької області, щоби звинуватити у цьому підрозділи сил АТО.

Сьогодні зранку бойовиками НЗФ було випущено не менше сотні снарядів та мін різного калібру по населеному пункті Зайцеве.

Внаслідок сьогоднішнього ранкового масованого обстрілу із окупованих бойовиками Гольмівського, південного Зайцеве та Рум’янцево із застосуванням артилерійських систем калібру 152мм та 122мм і мінометів калібру 120мм і 82мм одну будівлю було зруйновано вщент, декілька – значно пошкоджено. Майже всюди на приватних садибах місцевих мешканців в Зайцевому спостерігаються численні свіжі воронки глибиною від одного до півтора метра та у діаметрі від 2 до 4 метрів.

Ці факти грубого порушення Мінських угод та напрямки, звідки вівся артилерійський вогонь, зафіксували представники української сторони. Докази застосування бойовиками НЗФ ОРДО озброєння калібром, яке давно мало б бути відведено на встановлені відстані, визначеним порядком буде передано представникам СММ ОБСЄ.
Зважаючи на складну ситуацію у районі населеного пункту Зайцеве українська сторона закликала російську сторону використати свій традиційний вплив на бойовиків НЗФ задля повного припинення вогню.

Окрім того, українська сторона Спільного центру виступила з ініціативою щодо можливих шляхів деескалації ситуації у цьому районі. Зокрема, СММ ОБСЄ було запропоновано здійснювати моніторинг ситуації щоденними мобільними патрулями спостерігачів ОБСЄ з визначених місць, поруч з офіцерами-спостерігачами, що дозволило б здійснювати об’єктивний контроль ситуації та оперативно реагувати на порушення режиму припинення вогню.

Ця ініціатива була висунута українською стороною Спільного центру ще минулого тижня, але російська сторона так і не спромоглася отримати від бойовиків НЗФ відповідних гарантій безпеки представникам СММ ОБСЄ.
https://www.facebook.com/ato.news/posts/1176929008984..

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *