Візит до США: Про що Порошенко говорив у стінах Капітолію

Президент Петро Порошенко прибув з робочим візитом до США. У Вашингтоні глава української держави бере участь у Саміті з ядерної безпеки, а також у форумі «Битва України за свободу триває».

У рамках форму Петро Порошенко уже мав виступ у Капітолії. Пропонуємо стислий виклад його доповіді, опублікований прес-службою Президента.

Фото: прес-служба Президента

Про реформи в Україні

Петро Порошенко наголосив, що для «забезпечення успіху, нам необхідно забезпечити стійке перетворення України».

Президент зазначив, що за останні два роки Україні насамперед вдалося відновити армію та завдати першого, але критичного удару по боротьбі з корупцією.

«Капітальний ремонт інституційної системи боротьбі з корупцією був завершений. З цього моменту нашою пріоритетною метою є зробити його функціональним і в робочому стані», – сказав Петро Порошенко.

При цьому Президент зазначив, що призначення нового високопрофесійного, відповідального, добре перевіреного Генерального прокурора створить нову сторінку в антикорупційній політиці України.

Глава держави сказав про те, що Україні вдалося стабілізувати економічну та фінансову ситуацію, при цьому золотовалютні резерви України зросли практично з нуля до 13 млрд доларів.

Президент наголосив на ефективних кроках України у стабілізації банківської системи, сфері дерегуляції, полегшенні реєстрації бізнесу та спрощенні податкової системи. При цьому він зазначив, що були прийняті «жорсткі, але важливі рішення в енергетичному секторі, які призводять до енергетичної незалежності України».

«Після десятиліть утримання України на газовій голці тепер Росія стукається в наші двері з проханням купити газ», – зауважив Президент.

Петро Порошенко також наголосив на успіхах в запуску нової поліції, яка має високу довіру в українському суспільстві. При цьому він відзначив роль поліції США, яка надихала і допомагала у формуванні української служби правопорядку.

Фото: прес-служба Президента

Глава держави зазначив, що продовжується реформа державної служби та впровадженні електронного урядування в Україні.

«Багато чого ще належить зробити. І я зроблю все від мене залежне. Прагнення до реформ є», – наголосив Петро Порошенко.

Президенти зауважив, що нинішня урядова криза є викликом, але вихід є: «Ми повинні вийти з неї більш стійкими до внутрішніх і зовнішніх шоків».

Глава держави наполягає, що формування нового уряду і коаліції в парламенті повинно відбуватись на чітких принципах, з чіткою програмою для уряду, яка ґрунтуватиметься на зобов’язаннях МВФ, Угоді про асоціацію з ЄС та боротьбі з корупцією.

«Ми не здаємось, не дивлячись на тиск, з яким ми стикаємося щодня на зовнішніх і внутрішніх фронтах», – підсумував Президент.

Про підтримку міжнародних партнерів

Петро Порошенко наголосив, що для успіху Української держави є критичною підтримка міжнародних партнерів у досягненні миру, і Захід не може здатися в питанні України, а санкції проти Росії повинні зберігатися.

«Війна Росії проти України довела, що слабкість провокує агресію, в той час як сильна країна може стримати агресора. Тому дуже важливо, що наші партнери допомагають нам стати сильними в усіх відношеннях – політичному, економічному і військовому», – підкреслив Президент.

Фото: прес-служба Президента

Глава держави вкотре наголосив, що Україна платить дуже високу ціну за війну з Росією – багато загиблих, вимушених переселенців, 7% території окуповані та близько 20% економіки захоплено чи знищено. Президент підкреслив, що Росія не виконує Мінські домовленості, продовжуючи посилати війська, важке озброєння і боєприпаси в Україну. «Росія продовжує використовувати ескалацію щоразу, коли хоче досягти кращого сценарію. Вона продовжує підтримувати бойовиків на Донбасі, бо хоче мати постійні важелі впливу на Україну», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави акцентував увагу на тому, що Росія також використовує людей для торгівлі – в питанні звільнення полонених та українців, які незаконно утримуються в РФ.

Петро Порошенко нагадав, що Україна підготувала санкційний список щодо осіб причетних до організації судилищ проти українських патріотів. «Сподіваємось, що наші американські і європейські партнери приєднаються до цієї ініціативи», — додав він.

Президент також нагадав про системні й масові порушення прав людини в Криму, які зафіксовані і у звітах міжнародних організацій. Понад 130 кримінальних справ стосовно кримських татар, зокрема справи про заборону Меджлісу, викрадення і вбивства кримських татар.

«Росія сильно мілітаризує Крим. Вона прагне розміщувати ядерну зброю там», – додав Глава держави.

Президент підкреслив, що якщо міжнародні санкції проти Росії будуть зняті, то вбивства українців залишаться без покарання.

«Чи може хто-небудь на Заході прийняти це? Впевнений, що ні. Без стійкого миру на Донбасі санкції повинні залишатися. Без відновлення суверенітету України в Криму санкції повинні залишатися. Без нового російського ставлення до відносин санкції повинні залишатися. Все, що менше, стане компромісом, який коштуватиме цінностей та справедливості», – наголосив Президент.

Про роль США

Порошенко наголосив окремо і на важливості підтримки та лідерства США в протистоянні російській агресії та прогресивних реформ в Україні.

Глава держави підкреслив, що за часів глобальної слабкості дуже важливе значення має така річ як лідерство, яке є привілеєю і одночасно важким тягарем.

«Є так багато причин, щоб уникати лідерства: байдужість, втома, невпевненість в собі. І є тільки одна причина, щоб його тримати: воно є у вашій крові. У ці складні часи, я закликаю Америку бути сильною і вірити в себе – так само, як люди доброї волі в усьому світі продовжують вірити в Америку. Не дозволяйте прагматизму змусити вас забути про цінності, в яких пріоритетом є свобода. Не дозволяйте Америці стати дріб’язковою», – закликав Президент у Капітолії.

Президент підкреслив, що Україна високо цінує співпрацю зі Сполученими Штатами. «Американське лідерство було дуже важливим для прогресивних реформ в Україні. Підтримка США має вирішальне значення для успішного опору російській агресії», – наголосив Глава держави.

Фото: прес-служба Президента

Президент  підкреслив, що прийшов час посилити діалог між Україною та США та оновити стратегічне партнерство між країнами, спрямувавши інтенсивне співробітництво в галузь оборони і безпеки в рамках всеосяжного двосторонньої угоди про безпеку.

«Боротьба України є боротьбою за свободу. І ця боротьба триває», – підсумував Порошенко, закликавши підтримати Українську державу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *