Прем’єр Туреччини йде у відставку

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що складе із себе повноваження на позачерговому з’їзді правлячої “Партії справедливості та розвитку”, який відбудеться пізніше у травні.

У своїй промові пан Давутоглу заявив про свою лояльність президенту, попри повідомлення про їхні розбіжності.

Його наступника оберуть на конгресі 22 травня.

Раніше помічник президента Джеміль Ертем заявив, що після призначення нового голови уряду, позачергових виборів не проводитимуть.

Він також сказав, що країна та її економіка стабілізуються, “коли прем’єр-міністр, який тісніше співпрацюватиме з президентом Ердоганом, вступить на посаду”.

Реджеп Ердоган обрав Ахмета Давутоглу своїм наступником на посаді голови “Партії справедливості та розвитку” 2014 року, коли був обраний президентом.

Повідомлялось, що між прем’єром країни і президентом Реджепом Ердоганом вже давно існували розбіжності і він не підтримував плани пана Ердогана перевести країну до президентської форми правління.

Зустріч Ахмета Давутоглу та Реджепа Ердогана у середу тривала майже дві години.

Пан Давутоглу сказав, що він залишиться законодавцем та не намагатиметься розділити партію.

“Я не відчуваю докору, гніву чи обурення проти будь-кого”, – сказав він.

“Ніхто не чув чи ніколи не почує жодного слова з моїх вуст… проти нашого президента”, – додав він.

Непрості часи

Роль чинного прем’єр-міністра в політичному житті країни послабилась ще більше минулого тижня, коли Ахмета Давутоглу позбавили права призначати регіональних лідерів “Партії справедливості і розвитку”.

Внутрішньополітичний конфлікт збігся з непростим для Туреччини часом: загострюється протистояння з повстанцями “Робітничої Партії Курдистану” на південному сході країни, відбуваються напади, які влаштовують екстремісти з “Ісламської держави”, країну заполонили десятки тисяч біженців і мігрантів.

Крім того, Туреччина очікує набуття чинності договору з ЄС, за яким Туреччина повинна стримувати в межах країни потік біженців, які прагнуть потрапити до Європи, в обмін на безвізовий режим з європейськими країнами і масштабну фінансову допомогу.

Договір вважається “дітищем” прем’єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу. Саме він вів переговори з Брюсселем, а роль президента Ердогана в цьому багато хто вважає мінімальною.

Після відставки Давутоглу доля договору може бути поставлена під питання, вважають експерти.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *