Медведєв у допомогу і примус: як у Криму готуються до праймеріз «Єдиної Росії»

Сьогодні, 22 травня, у Росії і Криму відбудеться так званий праймеріз партії «Єдина Росія». Як повідомляють у цій політсилі, переможці попереднього голосування будуть висунуті в якості кандидатів у депутати Державної Думи Росії на осінніх виборах. Кореспондент Крим.Реалії з’ясовував, як на півострові відбуватиметься праймеріз і хто є основним кандидатом на перемогу.

Вибори до Державної Думи Росії заплановані на 18 вересня. Відповідно до російського законодавства, вони відбудуться за змішаною системою: 225 депутатів обиратимуться за партійними списками, ще 225 – у мажоритарних округах.

На території Кримського півострова створено чотири одномандатних округи: три «республіканських» і один – севастопольський. Окрім того, відповідно до законодавства Росії, в партійних списках мають бути представлені кандидати від усіх регіонів країни. І, отже, політсили, що беруть участь у виборах, включатисуть до списків кандидатів від Криму: від двох до трьох осіб.

На півострові для участі у праймеріз зареєструвалися 19 осіб від Севастополя і 34 претенденти на потрапляння в «республіканських» округах

Партія влади – «Єдина Росія» – оголосила про проведення праймеріз. Із 15 березня до 10 квітня тривала реєстрація, а 22 травня, як повідомляють у політсилі, виборці на дільницях обиратимуть кандидатів від партії. На півострові для участі у праймеріз зареєструвалися 19 осіб від Севастополя і 34 претенденти на потрапляння в «республіканських» округах. Щоправда, фінішували з них не всі. 18 квітня останнім свою кандидатуру зняв спікер підконтрольного Росії парламенту Криму Володимир Константинов.

Поклонська обійшла Шеремета

Голова кримського оргкомітету із проведення праймеріз «Єдиної Росії» Наталія Маленко повідомила, що всього 22 травня працюватимуть 230 дільниць для голосування.

«Вони були сформовані так, щоб щонайменше 20 відсотків потенційних виборців мали доступ до попередньої процедури голосування. Ділянки розташовані доволі компактно. Всі 33 кримських кандидати від партії «Єдина Росія», згідно з регламентом, не менш ніж двічі брали участь у дебатах. Дебати відбувались у Сімферополі, Євпаторії, Керчі та Ялті», – стверджує вона.

Дебати учасників попереднього голосування дійсно відбувались упродовж квітня і травня. Частина з них транслювалася на телеканалі «Перший Кримський».

Деякі політики, що представляють інші партії, обурились тим, що «єдинороси» використовують ресурси держави для підвищення власного рейтингу. Зокрема, в порушенні демократичних процедур «Єдину Росію» звинуватив Леонід Грач, який сам планує брати участь у виборах від партії «Комуністи Росії».

Леонід Грач

«В усіх російських ЗМІ, телеканалах, до обласних і республіканських, тільки ця тема і звучить у всіх новинах і політичних програмах. Але ця тема звучить тільки щодо однієї «Єдиної Росії», однієї партії. Кілька місяців нав’язують кілька кандидатур, а представникам будь-якої іншої партії і близько не можна підійти до телеекрану, бо за вказівкою це геть заборонено», – поскаржився політик.

Політологи сходяться в тому, що результат виборів у всіх кримських «республіканських» мажоритарних округах вирішений. За їхніми словами, в кожному з них є по одному сильному кандидату, якого підтримує партійне керівництво, а всі інші є маловідомими й не розкрученими.

За прогнозами експертів, у попередньому голосуванні в окрузі 19 (Сімферополь) здобуде перемогу віце-спікер російського парламенту Криму Андрій Козенко, в окрузі 20 (Керч) – віце-спікер Костянтин Бахарєв, а в окрузі 21 (Євпаторія) – депутат нинішнього парламенту Криму Світлана Савченко.

Складніша ситуація з учасниками праймеріз, які претендують на потрапляння до кримської частини партійного списку «єдиноросів». За нього бореться низка рейтингових кандидатів: три російських віце-прем’єри Криму Михайло Шеремет, Микола Янакі й Руслан Бальбек, чинний депутат Держдуми Олег Лебедєв і два депутати нинішнього парламенту Криму Леонід Бабашов і Олексій Черняк.

Заступник голови Громадської палати Криму, політолог Олександр Форманчук стверджує, що з них найбільш вірогідним кандидатом на потрапляння до списків «Єдиної Росії» є Руслан Бальбек – єдиний кримський татарин, який бере участь у праймеріз.

Олександр Форманчук

«За списками ще рано робити остаточні висновки. Після праймеріз буде з’їзд «Єдиної Росії», на якому будуть, звісно ж, внесені корективи і до списків. За моєю інормацією, Поклонська буде внесена до списку, і Бальбек – однозначно, бо кримський татарин, а представництво кримських татар у Держдумі має сьогодні політичне значення», – сказав політолог кореспонденту Крим.Реалії.

За його словами, в разі, якщо Криму дістанеться ще одне місце в прохідній частині списку, то його займе Олег Лебедєв. Як стверджує політолог, Сергій Аксьонов наполягав на внесенні до списку кандидатів свого зама і правої руки Михайла Шеремета, але Москва замість нього обрала Наталію Поклонську.

Криза севастопольських «єдиноросів»

Експерти, сходяться на думці, що переможці праймеріз у «республіканських» округах гарантовано отримають перемогу й на самих виборах до Держдуми. Куди більш складна й непередбачувана ситуація в Севастополі. Як відомо, тут уже довго триває конфлікт між нинішнім губернатором Сергієм Меняйлом і його попередником, «народним мером» Олексієм Чалим. Боротьба між ними, окрім усього іншого, викликала розкол і всередині севастопольського відділення «Єдиної Росії». Зі складу партії там вийшли сім депутатів нинішньої міськради, які є прихильниками Олексія Чалого.

Експерти вважають, що основними претендентами на перемогу в праймеріз тут є космонавт Антон Шкаплеров, кандидатуру якого раніше публічно підтримав Сергій Меняйло, колишній віце-губернатор Дмитро Бєлік і депутат нинішньої міськради Севастополя Борис Колесніков.

Політолог Олександр Форманчук вважає, що праймеріз у Севастополі може й не мати особливого значення, оскільки «Єдина Росія» на виборах до Держдуми може поступитися перемогою кандидату від КПРФ.

«У «єдиноросів» там насправді проблеми дуже серйозні. Там, швидше за все, на виборах може отримати підтримку колишній командувач Чорноморським флотом Комоєдов, який сьогодні є депутатом Держдуми від КПРФ», – сказав Олександр Форманчук.

Також експерти вважають, що шанси на перемогу може мати й місцевий бізнесмен і прихильник Олексія Чалого Олег Ніколаєв, який збирається висуватися від партії «Праве діло».

У зв’язку із внутрішньою кризою в севастопольському відділенні «Єдиної Росії» в місті може виникнути проблема з явкою виборців на попереднє голосування. Голова громадської організації «Чистий берег Крим» Володимир Гарначук стверджує, що керівництво міста вже в наказовому порядку змушує прийти на дільниці бюджетників.

Володимир Гарначук

«Це не праймеріз у чистому вигляді. Наскільки я знаю, вже дали наказ школам, бюджетним установам, чиновникам приходити й голосувати за того, за кого скаже губернатор», – зазначив Володимир Гарначук.

Цікаво, що під час проведення праймеріз у Криму буде присутній голова партії «Єдина Росія», прем’єр-міністр Дмитро Медведєв. Про це стало відомо напередодні – 20 травня.

«Лідер партії Дмитро Анатолійович перебуватиме цього дня в Криму, і 22 травня у нього запланована зустріч із усіма учасниками попереднього голосування в Криму й Севастополі», – сказав голова загальноросійського праймеріз «Єдиної Росії» Сергій Нєвєров.

Експерти припускають, що Дмитро Медведєв, вирушаючи на півострів, переслідує дві мети. По-перше, таким чином він демонструє російським виборцям, що його партія – сила, заслугою якої є «приєднання» Криму. А, по-друге, щоб заспокоїти кримчан, які переживають нелегкі часи.

Олександр Стариш

«Він їде, так би мовити, підтримати духом кримчан. Тому що йде хвиля розчарування. І, природно, коли з’являються вожді, разом із ними з’являється щось нове – перш за все, обіцянки. І таким чином нібито зароджується надія у свідомості мас», – зазначив у коментарі Крим.Реалії політолог Олександр Стариш.

Проведення виборів до російської Держдуми на території Криму піддала критиці влада України. Міністерство закордонних справ оголосило, що підготовлюване голосування є незаконним, а проти кримських кандидатів у депутати будуть застосовані відповідні заходи. У свою чергу, прокуратура АРК у Києві попередила, що стосовно осіб, причетних до організації виборів у Криму, відкриють кримінальні справи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *