Святослав Вакарчук: Україна має дозволити подвійне громадянство

Фото: Hromadske

Україна повинна запровадити інститут подвійного громадянства, аби талановиті люди з інших країн, зокрема й вихідці з України, які бажають працювати на батьківщині, могли б приїжджати сюди і працювати, не змінюючи паспорта. Таку думку висловив лідер гурту «Океан Ельзи», композитор та громадський діяч Святослав Вакарчук у своїй колонці на сторінках тижневику «Новое время».

«Механізм простий: ухвалюється закон, що дозволяє в межах двосторонньої угоди з іншими державами отримувати їхнє громадянство. Якщо відповідного договору немає, то й друге громадянство заборонене. При цьому виключити подібні угоди з тими, з ким у нас є територіальні суперечки або політико-правові конфлікти», — пише Вакарчук.

Водночас він пропонує посилити відповідальність за отримання громадянства тих країн, з якими таких домовленостей не буде. «Для пересічних громадян можна передбачити серйозні штрафи або адміністративні покарання, для чиновників — кримінальну відповідальність. Таким чином, гадаю, ми зможемо все врегулювати», — зазначив Святослав Вакарчук.

За словами музиканта, півтора роки тому він говорив про це особисто із Президентом України Петром Порошенком.

«Не слід боятися, ніби українці, отримавши таку можливість, масово емігрують. По-перше, за бажання вони зроблять це і без подвійних паспортів, використовуючи й усі незаконні способи. По-друге, не так вже й просто українцю, який поїхав кудись на роботу або навчання, отримати у цій країні громадянство. Тому впевнений: дозвіл на отримання другого громадянства не погіршить ситуацію, зате допоможе розв’язати питання з фахівцями з інших країн, які зможуть працювати у нас», — зауважує Вакарчук.

«Уявіть: український програміст вирушає до США шукати кращої долі, бо тут у нього немає можливості проявити себе. І ось що може статися далі: за 5-10 років він отримає американське громадянство і буде змушений відмовитися від українського. А ще за 10 років у нього з’являться амбіції допомогти своїй країні. І цей розумний, освічений чоловік 40-50 років, який бажає продовжити кар’єру на батьківщині, не зможе там очолити міністерство або державну компанію, хоча міг би, враховуючи таланти, досвід і любов до країни, де він народився і виріс», — йдеться у колонці автора.

Святослав Вакарчук підкреслює — питання про подвійне громадянство слід ставити лише в тому разі, якщо з країною, про яку йдеться, демарковано всі кордони та немає політичних ризиків, пов’язаних з таким рішенням. «Особливо це стосується сусідів», — наголошує він.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстровано близько десяти петицій із проханням дозволити українцям мати подвійне громадянство.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *