Прес-центр штабу АТО У ШТАБІ АТО ОЗВУЧИЛИ ЧИСЕЛЬНИЙ СКЛАД ПРОТИВНИКА– За період з 01

Прес-центр штабу АТО

У ШТАБІ АТО ОЗВУЧИЛИ ЧИСЕЛЬНИЙ СКЛАД ПРОТИВНИКА

– За період з 01 по 22 травня, а це фактично термін дії останніх

домовленостей щодо перемир’я, у зоні АТО незаконними збройними формуваннями було здійснено понад 350 обстрілів сил АТО, з них близько 70 обстрілів здійснені зі зброї, що заборонена Мінськими домовленостями – з ствольної артилерії великого калібру, мінометів калібру 120 мм та танка, – повідомив під час прес-конференція для представників ЗМІ у Краматорську в Антикризовому медіа-центрі начальник прес-центру штабу АТО полковник Роман Драпак.

За його словами, кричущим фактом порушенням бойовиками будь-яких домовленостей про припинення вогню і повної відмови від врегулювання конфлікту мирним шляхом є обстріл противником у ніч на неділю позицій сил АТО та житлових кварталів в районі міста Авдіївка.

– Нагадаю, в ніч з 21-22 травня НЗФ двічі здійснили вогневий наліт на «промзону» та околиці Авдіївки, застосувавши артилерійські системи калібру 122 мм. Всього у ту ніч бойовиками по цьому району було випущено понад триста снарядів. В результаті цього обстрілу один військовослужбовець ЗС України загинув, один був поранений. Окрім того, отримала поранення літня жінка. Декілька будинків місцевих мешканців були зруйновані, – зазначив офіцер.

Також полковник Роман Драпак повідомив про активізацію останнім часом повітряної розвідки з боку противника.

«За період з 1 по 21 травня було зафіксовано 35 фактів застосування противником БПЛА. 4 рази над позиціями наших підрозділів за цей період «працювали» ударні безпілотники».

А речник штабу АТО майор Антон Миронович під час прес-конференції розвіяв деякі чутки, що останнім часом простують соціальними мережами, про те, що нібито підрозділам сил АТО суворо заборонено за будь-яких обставин застосовувати зброю.

– Позиція керівництва операції залишається незмінною! Ми суворо дотримуємось Мінських домовленостей, інших угод про деескалацію конфлікту на Донбасі. Все важке озброєння калібру більше 100 мм відведене на визначені відстані від лінії розмежування сторін, – підкреслив офіцер.

– Ми за жодних обставин не відкриваємо вогонь першими. Не проводимо жодних наступальних операцій. Разом з тим, останнім часом українським воїнам все частіше доводиться відкривати вогонь у відповідь на збройну агресію противника. Відкриття вогню здійснюється лише у разі безпосередньої загрози життю та здоров’ю українських військовослужбовців, мирних мешканців, можливого знищення міської та промислової інфраструктури регіону.

Під час прес-конференції представників ЗМІ було поінформовано, що чисельність особового складу «1-го та 2-го Армійських корпусів» так званих «ДНР» та «ЛНР» складає близько 32,5 тис. осіб. У цих угрупуваннях може нараховуватися – понад 450 танків, близько 830 бойових броньованих машин, до 550 одиниць артилерійських систем, до 200 одиниць РСЗВ, більше 410 одиниць засобів ППО.

За інформацією української розвідки, угруповання ЗС РФ вздовж Державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України становить 16 батальйонних та 8 ротних тактичних груп, загальною чисельністю (з урахуванням кримського міжвидового угруповання ЗС РФ) 34600 військовослужбовців.

Довідково: угруповання нараховує: ТРК “Точка” – 4; танків – до 257; ББМ (БМП, БТР) – 1102; артилерії – 285; РСЗВ – 151; літаків – 461; вертольотів – 303; бойових кораблів – до 30; підводних човнів – 4 (без урахування ПЧ “Запоріжжя”).

З них на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей розгорнуто 9 батальйонних та 6 ротних тактичних груп, загальною чисельністю 6,51 тис. військовослужбовців.

Також представники прес-центру штабу АТО повідомили про те, що групами розмінування інженерних підрозділів Збройних Сил України з 1 по 21 травня проведено роботи зі знешкодження 1 376 вибухонебезпечних предметів (з початку АТО – 112 911 шт.), очищено 10,5 км доріг (з початку АТО – 607 км доріг та 17 км залізничної колії). Перевірено території площею 49,89 га (з початку АТО – 2 425,88 га та 105 об’єктів).

Валентин ШЕВЧЕНКО
https://www.facebook.com/ato.news/posts/1210282578982..


Посилання
www.facebook.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *