Як Україні повернути вкрадені кошти?

Як Україні повернути розкрадені активи, чи викличе вихід Британії з ЄС рецесію і чим Адель знов здивувала світ – в огляді іноземної преси від 23 травня.

“Борітеся – поборете”

Україні слід серйозно поставитися до питання повернення активів, втрачених через “кримінальне” керування попередньої влади, а також російське “вторгнення”, вважає професор права Алан Райлі.

“Хоча це правда, що Україна не може притягнути членів колишнього режиму або російських чиновників за руки і за ноги одразу до суду і примусити їх сплатити зазнані країною збитки, існують правові процеси з реальними наслідками, які їй варто було б розпочати”, – стверджує він у статті для Atlantic Council та Newsweek.

На його думку, оскільки екс-чиновники здебільшого переховуються в Росії, а їхні активи навпаки, як правило, розташовані в західних юрисдикціях, Україні варто обміркувати процедуру укладання угоди з ними, як свого часу це зробила Грузія. Після Революції троянд колишнім грузинським чиновникам було запропоновано вибір – або кримінальне переслідування, або повернення вкраденого. Таким чином Грузія повернула близько 1 млрд доларів.

Хоча це правда, що Україна не може притягнути членів колишнього режиму або російських чиновників за руки і за ноги відразу до суду і примусити їх сплатити зазнані країною збитки, існують правові процеси з реальними наслідками, які їй варто було б розпочатиАлан Райлі, професор права

На думку правознавця, США, а також, можливо, Велика Британія, могли б допомогти Україні у цьому, якби вони розпочали таку процедуру зі свого боку. Для цього спочатку їм потрібно було б відкрити кримінальні справи проти українських екс-посадовців і позбавити їх можливості виїжджати з Росії. Потім – запропонувати їм віддати “щонайменше 80 відсотків нелегально здобутих активів” в обмін на зняття санкцій та обвинувачень.

Щоправда, Захід тоді б зіткнувся з ризиком передачі активів Україні, “бо їх знову можуть украсти”, – додає він.

Що ж до втрат від російської “окупації”, професор вважає за доцільне Україні чітко визначити суму збитків за допомогою міжнародної бухгалтерської ради, а також зосередити увагу на можливостях, які надає Європейський суд з прав людини у цьому контексті.

Рецесія “власними руками”?

Центральною темою обговорення британської преси стала стаття, написана прем’єр-міністром Девідом Кемероном та канцлером казначейства Джорджем Осборном для Daily Telegraph, в якій вони “дали оцінку тому, що станеться в наступні тижні та місяці”, якщо Велика Британія проголосує за вихід з ЄС 23 червня. Обидва автори виступають за збереження членства в ЄС.

Ключовою тезою, на думку Daily Telegraph, є попередження, що з таким вибором країна “впаде в рецесію, створену власними руками”.

Financial Times, зауважує, що прем’єр і канцлер сподіваються, що їхній прогноз про те, що вихід Британії з ЄС “миттєво відіб’ється на робочих місцях, відсоткових ставках та цінах на житло”, перетягне більшу кількість виборців на бік тих, хто прагне продовження членства в ЄС. На думку газети, їхні опоненти будуть “вказувати на велику межу похибки, притаманну економічній моделі Казначейства”.

Прихильники виходу країни з ЄС вже розкритикували Кемерона і Осборна за “залякування” виборців своїм прогнозом і закликали не звертати на нього уваги, пише Times.

Так, колишній міністр праці та пенсій Іан Данкан Сміт, який є одним із провідних активістів кампанії за вихід з ЄС, назвав статтю “глибоко упередженою”.

Операція “Реабілітація”
Споживання жирів не робить вас гладкимДоповідь Національного форуму з проблем ожиріння

Тема здоров’я і правильного харчування інколи роз’ятрює британську пресу не менше, ніж суперечки про майбутнє країни.

Хмизу до вогню цього разу підкинула доповідь Національного форуму з проблем ожиріння, в якій стверджується, що теза про шкоду продуктів із високим вмістом жирів не має під собою жодного ґрунту.

“Споживання жирів не робить вас гладким”, – цитує доповідь Daily Telegraph і додає, що “одним із основних чинників сьогочасної критичної ситуації із ожирінням” є перекуси між основними прийомами їжі.

Mirror, зі свого боку, звертає увагу на заклики Форуму “повернутися до “натуральних продуктів”, таких як м’ясо, риба та молочні продукти” і навіть припускає, що цільне молоко, йогурт та сир “можуть сприяти зменшенню ваги і захисту серця”.

Велика Британія вважається “другою найгладшою країною Європи”, зауважує Daily Mail. Втім, газета висвітлює критику доповіді Форуму, чиїх авторів деякі експерти звинуватили у “селективному виборі доказів на підтримку власних аргументів”.

Професор Готенбурзького університету Сюзан Діксон у статті для Daily Mirror також розкритикувала поради Форуму через те, що “вони не вказують рекомендований верхній ліміт споживання жирів, таким чином практично популяризуючи їхнє переїдання”.

Рекордсменка Адель

Адель знову б’є всі рекорди, пишуть британські газети, серед яких і Daily Mail.

Приводом для захоплення стала сума нового контракту, який запропонувала співачці компанія Sony. А саме – 90 млн фунтів. Це – рекорд для британської музикальної індустрії.

“Це означає, що 28-річна виконавиця пісні Hello побила попередній рекорд Робі Вільямса, який отримав 80 млн фунтів від FMI у 2002 році,” пише Daily Mail.

Cеред співачок найбільший в світі контракт – на 70 млн фунтів – свого часу підписала Вітні Х’юстон – з компанією Arise.

За повідомленням газети Sun, останній альбом Адель під назвою “25” побив рекорди першого тижню продажів у Британії та США. При цьому, за весь 2015 рік продали 17,4 млн його копій по всьому світу. Завдяки успіху Адель, Британію уже увосьме представляє світовий музичний бестселер за останні 11 років.

Як стверджує Sun, завдяки новій угоді, статки Адель сягнуть 175 млн фунтів.

Огляд підготувала Марія Кондрачук, Служба моніторингу ВВС

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *