ВООЗ: вірус Зіка став наслідком політики контролю за москітами

Спалах вірусу Зіка у країнах Латинської Америки став наслідком провальної політики контролю за москітами, заявила лідерка Всесвітньої організації охорони здоров’я Маргарет Чен.

За словами пані Чен, саме спроба урядів країн у 1970-х роках взяти під контроль поширення москітів призвела до того, ситуація вийшла з-під контролю.

Маргарет Чен виступила на щорічній асамблеї ВООЗ у Женеві.

“Із (вірусом) Зікою нас знову заскочили зненацька – без вакцин і без надійних й широко доступних діагностичних тестів”, – сказала вона.

“Зіка демонструє наслідки неспроможності забезпечити загальний доступ до послуг у галузі сексуального здоров’я і планування сім’ї. Латинська Америка і Кариби мають найвищий в усьому світі рівень небажаних вагітностей”, – заявила пані Чен.

Читайте також:

“І найголовніше, поширення Зіки, повернення (лихоманки) денге і зростання загрози (вірусу) чікунгунья – це ціна провальної політики, що обрушила контроль за москітами у 1970-х”, – підсумувала голова ВООЗ.

У 1962 році кампанії зі знищення популяції москітів поширилися у Північній і Південній Америці – 18 країн оголосили, що їм вдалося позбутися цих комах.

Проте вироблення стійкості москітів до інсектицидів, а також нестача політичної волі довести кампанію до кінця спричинили повернення і поширення комах Aedes aegypti – тих самих, що переносять збудники смертельних хвороб, в тому числі і Зіки.

Нині понад 60 країн і територій вражені вірусом Зіка, що продовжує поширюватися.

Нещодавно стало відомо про перший випадок зараження Зікою у Африці.

Експерти прогнозують, що влітку хвороба може дістатися Європи.

Вважається, що вірус Зіка найбільш небезпечний для вагітних жінок, бо спричинює серйозні фізіологічні відхилення у немовлят, зокрема, деформацію черепа і проблеми із розвитком.

“Усе, що ми можемо запропонувати жінкам дітородного віку, аби захистити їх, – це порада, – заявила пані Чен. – Уникайте укусів москітів. Відкладіть вагітність. Не їдьте у райони, де вирує вірус”.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *