В Україні з’явиться енциклопедія культури

Восени цього року вийде друком нова енциклопедія вітчизняної культури «Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я», яка стане одним з інструментів популяризації України у світі.

Саме так охарактеризували автори свій проект, передає Культпростір.

Джерело: artukraine.com.ua

Герої енциклопедії – 120 митців, зокрема, Ліна Костенко, Святослав Вакарчук, Іван Марчук, Андрій Хливнюк, Валентин Сильвестров, Джамала, Анатолій Криволап, Оксана Забужко, Марія Бурмака, Іван Малкович, Олег Скрипка, Кіра Муратова, Раду Поклітару, Дмитро Шуров, Катерина Бабкіна.

«Наш вибір героїв проекту «Ukraine. The Best» пояснювався простими принципами. Це люди, чия творчість і соціальна активність на сьогодні мають очевидне значення для країни. Ті, хто визначає образ сучасної української культури і продовжує творити її тут і зараз. Ті, хто має авторитет в суспільстві», – розповів автор і керівник проекту Юрій Комельков.

«Це ні в якому разі не рейтинг, ми розуміємо, що кожен може додати в них свої імена або виключити ті, які обрали ми. Але, по-перше, таке наше бачення культурного процесу в країні, а по-друге, проект «Ukraine. The Best» не закінчується на виході цієї енциклопедії. Новий час дарує нам нових героїв», – додав він.

Над створенням енциклопедії протягом 2014-2015 років під керівництвом Костянтина Доніна працювала група редакторів інтернет-видання Cultprostir.ua та провідні акт-критики, зокрема, Сергій Васильєв, Олег Вергеліс, Дмитро Десятерік, Катерина Бабкіна та інші.

До виходу книжкового видання запустять інтернет-портал на основі матеріалів енциклопедії. Паралельно редакція проекту почне роботу над створенням його англомовної версії.

«Важлива і дуже корисна функція цього проекту і його презентації в Музеї історії Києва полягає, як мінімум, в тому, що представники різних сфер мистецтва побачили одне одного в обличчя і познайомилися. Художники тепер знають музикантів, музиканти – художників. Це те, чого нам всім не вистачає», – сказала одна з героїнь енциклопедії, вокалістка гурту «Крихітка» Олександра Кольцова.

Нагадаємо, у Нью-Йорку влатували масштабний український фестиваль.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *