Барель нафти вперше у році коштує більше $50

Вперше у 2016 році ціна бареля нафти перевищила 50 доларів під впливом попиту і певних проблем із постачанням.

На азійських торгах ціна бареля нафти марки Brent становила 50,07 доларів.

На Лондонські біржі вперше від листопада минулого року котирування перевищили позначку в 50 і сягнули 50,11 доларів.

Підвищення сталося по тому, як у США оприлюднили дані щодо зменшення запасів через проблеми із постачанням внаслідок пожеж у Канаді. Канада є найбільшим постачальником нафти до США. Пожежі у західних регіонах країни зменшили постачання приблизно на мільйон барелів на день.

Згідно із даними Департаменту з енергетичної статистики США, запаси нафти у Штатах за тиждень до 20 травня зменшилися на 4,2 млн барелів – до 537,1 млн барелів.

Нині ціна нафти Brent зросла на 80% порівняно із рекордним мінімумом, до якого вона знизилася на початку цього року, коли барель коштував менше 28 доларів.

Крім того, зростанню цін на нафту сприяли переговори ОПЕК із Росією про замороження видобутку.

Ще одним фактором підвищення цін є напади бойовиків на газогони у Нігерії.

До цього додається більший, ніж очікувалося, попит від економік Китаю, Індії та Росії.

“Несподіванки”

На тлі поступового відновлення цін аналітики також починають покращувати свої прогнози.

Раніше цього місяця інвестиційний банк Goldman Sachs оприлюднив прогноз, згідно із яким від середини і у другій половині 2016 року ціни на нафту стабільно триматимуться на рівні 50 доларів за барель, а до кінця 2017 року сягнуть рівня у 60 доларів.

Нафтовий ринок і надалі демонструє несподіванкиіз доповіді Goldman Sachs

“Нафтовий ринок і надалі демонструє несподіванки, коли низькі ціни спровокували перерви у постачанні з Нігерії, збільшення видобутку в Ірані і кращий попит”, – йдеться у доповіді Goldman Sachs.

Водночас на початку наступного року експерти Goldman Sachs очікують надлишок пропозиції на ринку в зв’язку з збільшенням виробництва в Ірані та Іраку, а також дешевого видобутку в Росії, Саудівській Аравії, ОАЕ і Кувейті.

За новим прогнозом Міненерго США, в наступному році нафта коштуватимуть 51 долар за барель – на 10 доларів вище попереднього прогнозу.

Слідом за державними і аналітичними інституціями свої прогнози переглядають і видобувні компанії. Минулого місяця компанія BP заявила, що розраховує свою операційну діяльність на базі ціни у межах між 50 і 55 доларами за барель у 2017 році.

Let’s block ads! (Why?)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *