У «ЛНР» і «ДНР» тортур зазнали близько 4 тисяч людей — розлідування

У 28 окупованих населених пунктах Донецької і Луганської областей знаходяться мінімум 79 в'язниць, де до ув'язнених застосовуються тортури

Дані розслідувань 17-ти правозахисних організацій були опубліковані німецькою суспільно-правовою радіостанції Deutschlandfunk, передає DW.

Співробітники «Центру громадянських свобод» опитали 165 осіб і стверджують, що можуть довести застосування тортур по відношенню до більш чотирьох тисяч громадян, утримуваних на непідконтрольних територіях.

«Родичі не звертаються до нашої організації, тому що вони не вірять, що ми можемо їм допомогти. В українські органи безпеки вони також не звертаються, тому що не довіряють їм і бояться», — стверджує співробітниця центру Олександра Матвійчук.

За словами одного з ув’язнених подібної імпровізованій в’язниці, багатьох заарештовують під вигаданими приводами і використовують як безкоштовну робочу силу для зведення барикад чи ремонту військової техніки.

Правозахисники планируют передати зібрані матеріали в Гаагский суд на предмет розслідування можливих військових злочинів.

На розслідування Deutschlandfunk вже відреагували Уповноважений уряду Німеччини з міжсуспільної співпраці з Росією Гернот Ерлер. Він висловив надію на те, що в зв’язку з можливим порушенням прав людини будуть заведені кримінальні справи.

«Я глибоко шокований, що сталося. Важливо, що тут встановлена ​​причетність російських військових до цих злочинів», — зазначив він.

Ерлер додав, що є ряд злочинів, до яких також причетна і українська сторона, однак, за його словами, вони вже розслідуються.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *