Не зовсім зрозуміло, чому Трепак дав хід цим документам тільки зараз – Шабунін

Документи з «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, які передав в Антикорупційне бюро колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, нібито свідчать про те, що Віктор Янукович незаконно прийшов до влади і не був легітимним президентом України. А щоби прийти і втриматися при владі, Партія регіонів багато років займалася підкупом вищих посадових осіб, міністрів, парламентаріїв, суддів і лідерів провладних і опозиційних партій. На це з чорної каси партії було витрачено близько 2 мільярдів доларів.

На думку голови правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, не зовсім зрозуміло чому Трепак дав хід цим документам тільки зараз, а не, наприклад, тоді, коли обіймав посаду заступника глави СБУ. Можливо він не робив цього через те, що на той момент не було сформовано Антикорупційне бюро.

Зі свого боку незалежний журналіст Володимир Бойко зауважує, що велика кількість справ, порушених проти очільників режиму Віктора Януковича та його оточення, на сьогодні «розвалені». Це він пов'язує із корупційними схемами вже у Генпрокуратурі після Майдану.

Не зовсім зрозуміло чому Трепак дав хід цим документам тільки зараз – Шабунін

Не зовсім зрозуміло чому Трепак дав хід цим документам тільки зараз – Шабунінi


||
0:00:00




 

 

 

X

 

Віталій Шабунін

«Якщо є вся ця доказова база, то найближчим часом ми побачимо, куди рухається слідство. Сам Трепак сказав, що справи такого роду розслідуються роками. Але, якщо там ця доказова база є, то зараз буде робитися все, щоби не дати Антикорупційному бюро цю справу реалізувати, дискредитація Антикорупційного бюро провокаційними матеріалами. Мені важко зараз оцінювати справу, бо я не бачив матеріалів. Людина, яка бачила, яка їх передала стверджує, що найшвидші епізоди можна буде розглянути протягом 5-6 місяців. Найшвидше справу можна буде розглянути протягом кількох років», – коментує ситуацію Шабунін.

Він також звертає увагу на те, що «чорна бухгалтерія» партії навряд чи міститиме розписки, особливо якщо це стосується найвищих посадових осіб.

«Там можуть бути вказані підписи людини, яка давала гроші. Але якщо людина, що взяла гроші, скаже, що це брехня, то це буде слово на слово, що не може бути доказовою базою в обвинуваченні. І я думаю, що тут найбільша проблема. І тут треба розуміти дуже важливу річ. Чому у Антикорупційного бюро може бути проблема з цими злочинами, їх розслідуванням. У такого типу злочинах стратегія і тактика розслідування полягає у тому, що беруть одну людину по якій є залізобетонна доказова база, а ця людина здає вищестоящих, отримуючи поблажку у покаранні. В українському законодавстві такого немає. Вони не можуть запропонувати в угоді, щось більш-менш змістовне. Ну наприклад, вони беруть по всіх документах заступника міністра, або депутата, чи помічника депутата якому загрожує від 7 до 12 років. В українському законодавстві НАБУ може пропонувати здати високопосадовців зменшивши покарання до 7 років. У такому разі корупціонер не буде йти на поступки. Якби можна було, як на заході до 2, чи 3 років умовно – більш суттєву пропозицію, тоді є шанс. І ще одне: Антикорупційне бюро не має права на прослушку, тільки через СБУ. Це ще одна річ, яка заважає розслідуванню», – каже Віталій Шабунін.

Володимир Бойко

У свою чергу Володимир Бойко зазначає, що люди, які фігурують у документах, переданих Віктором Трепаком, зокрема Володимир Ландика, ще по «справі Єфремова» мали запрошувати до Генпрокуратури ще й раніше, чи не щодня, адже він був готовий давати свідчення постійно.

«Це трепак сказав, що у нього там такі документи. Я собі достатньо уявляю, що там може бути. Це, ймовірно, якісь записки, які не мають жодної доказової сили. Записки якоїсь людини, якій потріно було складати звіти. Інша справа, де пан Трепак взяв ці документи, який у них процесуальний статус? Якщо він їх вкрав, перебуваючи на посаді заступника голови СБУ, то де кримінальне провадження відносно самого Трепака. З якої саме кримінльної справи він витягнув ці документи?» – каже він.

Бойко переконаний, що документи Трепака не мають доказової сили, а також не підслідчі НАБУ, а є підслідними департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

«Я думаю, у цих папірцях можна буде знайти компромат на героїв Майдану. Там буде компромат відносно Тягнибока, відносно Яценюка, відносно їх відносин із Клюєвим. Ми дізнаємось бездоказово, підкреслюю, за які суми лідери Майдану виганяли протестувальників з КМДА 16 лютого 2014 року, за які суми розбирали барикади на Грушевського вночі на 17 лютого, чому у Парубія трапився інсульт на ранок 18 лютого і так далі», – вважає незалежний журналіст.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *