На півдні Донеччини роз’яснюють реформу місцевого самоврядування

На півдні Донеччини у школах селища Старий Крим, а також районного центру Мангуш Інформаційно-аналітичний центр «Логос» організував презентації з децентралізації для старшокласників і педагогів.

Роз’яснення переваг реформи є актуальним у Старому Криму, адже селищна рада досі не ухвалила рішення про об’єднання з Маріуполем, як це передбачає затверджений урядом план формування територіальних громад Донецької області. Тому педагогам і старшокласникам селища було продемонстровано відеоролики про переваги децентралізації, об’єднання громад, а також про надумані міфи, які заважають селам і селищам брати участь у реформі.

Як позитивний приклад волонтерами було продемонстровано телесюжет про історію успіху села Снітків на Вінниччині. Експерт центру «Логос» Олег Яценко розповів, що це село є ілюстрацією необхідності реформи, прикладом поєднання інтересів людей, які хочуть заробляти на своєму індивідуальному господарстві, та бізнесу з міста. Йдеться про запровадження кластерної моделі ягідництва: об’єднання промислового виробництва ягід та індивідуального, яке здійснюють люди прямо на своїх городах. Стимулювати залучення інвестицій у села може саме децентралізація, яка допоможе об’єднати потенціал сіл, селищ і сусідніх міст під час створення укрупнених громад та впровадження їх інвестиційних стратегій.

В рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини» презентаціями охоплено близько 2 тисяч старшокласників, студентів, педагогів, а також сільських голів. Зазначений проект реалізується Інформаційно-аналітичним центром «Логос» у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яка фінансується Європейським Союзом і впроваджується Інститутом Громадянського Суспільства та Фондом Східна Європа.

Аналогічні «уроки децентралізації» із демонстрацією відеороликів також відбулися у школах районного центру Мангуш Донецької області.

Олег Яценко зазначив, що після презентацій у Мангуші голова місцевої райдержадміністрації Дмитро Черниця звернувся до організаторів проекту з проханням надати просвітницьку та методичну літературу щодо реформи місцевого самоврядування у районі. Було домовлено про сприяння Першотравневої РДА у справі формування Мангуської об’єднаної територіальної  громади.

За інформацією Департаменту з питань внутрішньої політики ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *