Нова страшилка ЗМІ Росії: військові України закопали «ополченця» живим

У мережі і в деяких російських ЗМІ цього тижня поширили відео, в якому українські військові буцімто закопують «ополченця» заживо. Журналісти Радіо Свобода проаналізували відеоряд, і знайшли нестиковки, які вказують на те, що це відео – постановка.

У відеоролику чоловіки у військовій формі і в балаклавах кидають людину у яму, а потім засипають землею. Про відео повідомили канал Міноборони Росії «Звезда» та російський канал «РЕН-ТВ». Щоправда, обидва канали зазначили, що «справжність відео не підтверджена».

Ролик, який показали російські ЗМІ, спочатку з’явився на YouTube, але наразі відео не доступне. Пізніше його завантажили на декілька інших YouTube каналів, а також поширили в соцмережах і на проросійських сайтах.

 

Журналісти Радіо Свобода проаналізували відео. Слід звернути увагу на те, що нашивка «український прапор» на формі, в яку одягнені чоловіки – це не доказ того, що вони бійці Збройних сил України. Місцевість також неможливо ідентифікувати, а отже не можна стверджувати, що події розгортаються в Україні.

Підозру з самого початку викликає те, як обережно один із чоловіків сипле землю туди, де розташована голова так званого «ополченця» на 2-й хвилині 40-й секунді відео. А на 2-й хвилині 10-й секунді також видно, що чоловік у ямі продовжує дихати.

Доказом того, що це відео не справжнє є – монтаж (склейка кадрів) на 2-й хвилині 57-й секунді. У цей момент камера буцімто змінює фокус, бо дуже близько перед нею проходить чоловік. Як тільки камера знову фокусується (приблизно через 1-1,5 секунди),  можна побачити значні зміни у кадрі, а саме:

1. Палиця, яку раніше кинули у яму, кудись зникла.

2. Кількість насипаної землі в ямі сильно збільшилась. (За такий короткий проміжок чоловіки буцімто засипали майже всю яму)

3. За ці пару секунд другий чоловік у формі змінив своє розташування, і зовсім по-іншому взяв лопату.

Усі ці зміни не могли відбутись за такий короткий проміжок часу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *