За 100 км від кордону Білорусі формується нова російська мотострілецька дивізія

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm пильно стежить за процесом мілітаризації Росії та будівництвом нових військових об’єктів, а також створенням військового угруповання вздовж кордону з Україною та Білоруссю. 4 травня 2016 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що “три нові дивізії будуть створені для протидії нарощуванню сил НАТО біля російських кордонів”. Характерно, що ні Україна, ні Білорусь не є членами цього північноатлантичного альянсу. У військовій сфері дії України, в якій вже понад два роки триває російська військова агресія й окуповано приблизно 7% території країни, мають виключно оборонних характер, Україна будує вздовж кордону з агресором лінію ешелонованої оборони. Білорусь же взагалі повязана з Росією всіма можливими військовими союзами та договорами, і навіть входить з нею до єдиного регіонального угруповання військ та єдиної системи протиповітряної оборони. На цьому фоні слова міністра оборони країни-агресора звучать вельми безглуздо й цинічно.

Нині йде активне будівництво військових баз:

-у м. Новочеркаську та с. Кадамовському Ростовської області, де розмістять 159-у мотострілецьку дивізію;

-у м. Богучар Воронезької області, де формується 10-а танкова дивізія;

-у н. п. Валуйки Воронезької області практично закінчили створення військової бази 23-ї  мотострілецької бригади;

-у м. Клинці Брянської області створюється військова база, на яку перекидають підрозділи 28-ї мотострілецької бригади.

Мілітаристські приготування вже зачепили й м. Єльня Смоленської області.

За наявною інформацією, у Єльні відновлюється 144-а мотострілецька дивізія, яка до літа 2017 року буде нараховувати понад 6 000 військовослужбовців, з-поміж них приблизно 3600 — офіцери та контрактники. До дивізії, що розгортається, увійдуть, припускаємо, три мотострілецьких полки, один танковий, самохідний артилерійський та зенітно-ракетний полки, а також підрозділи забезпечення.

13 липня 2016 р. зафіксовано прибуття першого ешелону з військовою технікою та підрозділами 28-ї ОМСБр із Єкатеринбурга, військовослужбовці цієї бригади будуть безпосередньо займатися розгортанням нової військової бази на місці.

(с) 1-smol.ru

За повідомленням місцевої районної газети «Знамя», у цьому році на місце дислокації прибудуть два батальйони чисельністю 400 осіб у кожному. Цікаво, що підрозділи 28-ї ОМСБр перекидаються також і в м. Клинці Брянської області.

На цей час військові встановлюють наметове містечко та облаштовують місце дислокації.

Відомо, що Єльнинська дивізія увійде до складу 1-ї гвардійської танкової армії разом із Таманською мотострілецькою та Кантемирівською танковою дивізіями, що дасть їй можливість мати великий ударний потенціал.

У 2017 р. у Єльню передислокують два полки, кількість військовослужбовців у полках становить 2200 та 2800 осіб відповідно. Для приблизно 2500 солдатів строкової служби заплановано спорудження 12 модульних казарм та солдатської їдальні. Термін, відведений командуванням для цього будівництва, не перевищує 6 місяців. Також, неподалік від місця дислокації в Єльні передбачена організація нового танкового полігону.

Слід підкреслити той факт, що нова дивізія у Єльні рівновіддалена і від Вітебська, і від Могилева, відстань становить всього 200 км.

(c) Google Maps

У ході розвідки відкритих джерел виявили доволі цікаву деталь: виборча комісія Смоленської області з проведення виборів до Держдуми РФ має намір створити під Єльнею тимчасову виборчу дільницю. Проведення виборів, як відомо, заплановане на 18 вересня 2016 р. З огляду на цей факт, можна припустити, що великий контингент військовослужбовців, для яких потрібно створити окрему виборчу дільницю, передислокують в Єльню уже в серпні 2016 р.

Нижче публікуємо супутниковий знімок сервісу «Яндекс.Мапи» з місцем дислокації нової мотострілецької дивізії. На фото зафіксована територія військової бази, а також мікрорайон Єльні «Кутузівський», у якому на початку перебуватиме частина передислокованих військовослужбовців.

Також зазначимо, що дивізія у Єльні, як і бригада у Клинцях, формується на базі підрозділів 28-ї ОМСБр із Єкатеринбурга, яка має великий бойовий досвід, який здобула в ході воєнної агресії проти України та Сирії. Місце її дислокації у Смоленській області свідчить про абсолютну пріоритетність білоруського напрямку. Разом з мотострілецькою бригадою в Клинцях, яка розташована за 90 км від Гомеля, нова дивізія в Єльні матиме великий ударний потенціал для проведення операцій під час можливої гібридної війни у Східній Білорусі. Можна сміливо припустити, що нові військові бази будуть повною мірою використовувати спецпідрозділи ГРУ – під прикриттям мотострілецьких частин будуть проводити операції з дестабілізації ситуації в Республіці Білорусь у випадку виконання будь-якого зі сценаріїв анексії держави. Відсутність прикордонного контролю, а також наявність великих військових сил вздовж кордону з Росією суттєво сприяє такому розвитку подій.

Якщо провести історичні паралелі між Росією та Білоруссю та союзом Німеччини й Італії під час Другої світової війни, не виникає жодних сумнівів, що в разі потреби Росія, так само як колись Німеччина, окупує територію свого вчорашнього союзника, зважаючи на те, що захист своїх так званих «національних інтересів» вона традиційно здійснює воєнним шляхом на території інших держав.

Ми будемо й надалі стежити за розвитком ситуації та інформувати суспільство про реальні загрози національній безпеці України та Білорусі. Це одне з наших основних завдань і цілей. Завданням політичної еліти Білорусі на цьому етапі має бути здійснення заходів для зміцнення системи національної безпеки держави, а саме: заміщення військового командування на випускників білоруських вищих військових навчальних закладів, введення прикордонного контролю та значне посилення обороноздатності армії на східному напрямку.

Матеріал до публікації підготував редактор білоруської версії міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Денис Івашин.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину може переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *