Аналіз документів т. зв. «МДБ» терористичної організації «ДНР» та СММ ОБСЄ: озброєння та техніка РФ на Донбасі

Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm провели ідентифікацію російської техніки та озброєння калібром понад 100 мм, що є у розпорядженні бойовиків терористичної організації «ДНР». Ідентифікацію провели на основі знімків, добутих з поштових скриньок т. зв. «МДБ» терористичної організації «ДНР», та документів т. зв. «1-ї окремої мотострілецької бригади» терористів «ДНР», у яких фігурували фотографії з серійними номерами вказаної техніки та озброєння («1-а ОМСБр» ТО «ДНР», в/ч 08801, місце дислокації с. Комсомольське Донецької області, територія колишньої ПМК-106 та бази відділу робочого постачання ВРП (рос. – ОРС).

  • Вихідні_дані

    Вихідні дані для аналізу спільнота InformNapalm отримала від центру «Миротворець». 27 липня 2016 року співробітники центру відзвітували про успішно проведену операцію «Гейша», в результаті якої ідентифіковано понад 50 бойовиків так званого 1-го армійського корпусу «ДНР» російсько-терористичних військ, а також розкрита мережа інформаторів на територіях, підконтрольних Україні. Організатор мережі інформаторів – співробітниця т. зв. «МДБ ДНР» Олена Гейшторова, вона збирала дані про склад, пересування та дислокацію підрозділів ЗСУ й передавала ці дані російському військовому командуванню.

    У одній із поштових скриньок т. зв. «МДБ ДНР», доступ до якої співробітники «Миротворця» отримали завдяки халатності й легковажності Гейшторової, виявили документи т. зв. «1-ї окремої мотострілецької бригади ДНР», серед них знайшли фотографії з серійними номерами техніки та озброєння калібром понад 100 мм, відведеного відповідно до Мінських домовленостей. Знімки передали волонтерам InformNapalm для аналізу і публікації.

Аналіз інформації

Відведена техніка стоїть на озброєнні «1-й ОМСБр». Відповідає за техніку та артилерійське озброєння – начальник артилерії «бригади» майор П. Белопашенцев. Точне місце розташування бази зберігання встановлене дякуючи спеціалісту з геолокації surpher: база розташована в околицях населеного пункту Ульяновське Донецької області.

Нагадуємо, що у листопаді 2015 року волонтери InformNapalm також фіксували заховані від представників моніторингової місії ОБСЄ самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» згаданої «бригади» в населеному пункті Петровське.

У ході аналізу фотографій із поштової скриньки т. зв. «МДБ ДНР» виявлено:

4 бойові машини РСЗВ «Град» БМ-21 на базі «Урал-375Д» – чудовий стан лакофарбового покриття, нові шини, техніка укомплектована каркасом та маскувальною сіткою, є чохли для решітки радіатора:

  • БМ-21 № 8056 – капітальний ремонт зроблено у 1992 році;
  • БМ-21 № 2119 – капітальний ремонт зроблено  у 1992 році;
  • БМ-21 № 5139 – капітальний ремонт зроблено  у 1983 році;
  • БМ-21 № РГ5073І.

5 самохідних артилерійських установок 2С1 «Гвоздика» – відмінний стан опорних катків та передніх ведучих коліс, мінімальний нагар біля викидної труби:

  • 2С1 № 979183 – 1989 року випуску;
  • 2С1 № 971109 – 1981 року випуску;
  • 2С1 № 975218 – 1985 року випуску;
  • 2С1 № 8904018 – 1989 року випуску;
  • 2С1 № 976218 – 1986 року випуску.

2 протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра» – відмінний стан лакофарбового покриття, є позначки про проведення капітального ремонту та сліди консервації:

  • МТ-12 № 04165 – 1974 року випуску, розконсервована з БЗВіРТ – база зберігання військової техніки (рос. – БХВиРТ), друга категорія;
  • МТ-12 № 03229 – 1973 року випуску, розконсервована з БЗВіРТ (рос. – БХВиРТ), друга категорія, капітальний ремонт зроблено у січні 1994 року.


 
Аналіз російського репортажу про роботу СММ ОБСЄ

Крім геолокації бази зберігання відведеної техніки, користувач surpher передав для вивчення посилання на відеорепортаж російського пропагандистського каналу, знятий на базі в населеному пункті Ульяновське. Репортаж присвячений приїзду спеціалістів СММ ОБСЄ на базу для звірки серійних номерів техніки. Цікаво, що на кадрах відео бачимо два тягачі «Урал-4320» с дизельним двигуном ЯМЗ-238 (їхня особливість у тому, що повітряний фільтр встановлено на правому крилі та видовжений моторний відсік). Серійне виробництво цієї модифікації почалося у 1994 році, на озброєння України така техніка не надходила. 

Також привертає увагу кадр, на якому показано блокнот співробітника ОБСЄ. У його записах фігурують серійні номери протитанкових гармат 2А29 №04165 та №03229, що збігаються з номерами гармат з поштової скриньки т. зв. «МДБ» ТО «ДНР». Також у блокноті записаний серійний номер САУ 2С1 «Гвоздика» 978294, який раніше у документах не зазначався.

Ще один цікавий момент – факт підміни російсько-терористичними військами САУ 2С1 «Гвоздика» з бортовим номером 416. Аналогічні інциденти з підміною техніки та розходженнями в серійних номерах не раз фіксували спостерігачі місії ОБСЄ (посиланняпосиланняпосилання).

  • Витяги_зі_звітів_ОБСЄ

    «СММ також відвідала чотири місця зберігання важкого озброєння «ДНР», чиє розташування відповідало лініям відведення. У двох місцях СММ побачила, що вся зброя є. На третьому місці зберігання СММ констатує відсутність 5 мінометів (120-мм РМ-28). На четвертому місці СММ бачила, що серійні номери на 3 гаубицях (122-мм Д-30) не відповідають попередньо зареєстрованим номерам, і відсутня 1 протитанкова гармата (100-мм МТ-12 Рапіра). До п’ятого місця зберігання СММ не допустили».

    «СММ ще раз відвідала чотири місця постійного зберігання озброєння «ДНР», розташування яких відповідало лініям відведення. У трьох з цих місць СММ констатує наявність всього попередньо зареєстрованого озброєння. У четвертому місці кількість озброєння відповідала інвентарним спискам, але було виявлено невідповідність між серійними номерами озброєння у списках і в місцях зберігання».

    «СММ повторно відвідала три постійних місця зберігання озброєння «ДНР», розташування яких відповідає лініям відведення. На одному місці СММ зауважила наявність всього записаного раніше озброєння. На другому місці спостерігачі СММ зафіксували відсутність двох раніше зареєстрованих ОБТ (основний бойовий танк) та записали номери двох додаткових ОБТ. На третьому місці СММ зауважила відсутність одного зареєстрованого раніше ОБТ і записала серійний номер одного додаткового ОБТ».

Висновок

У ході розслідування, проведеного на основі вихідних даних з кількох джерел (фотографії з поштової скриньки т. зв. «МДБ» терористичної організації «ДНР» та  відеофіксація роботи СММ ОБСЄ), доведено факти неодноразового приховування й підміни російсько-терористичними військами озброєння калібром понад 100 мм, а також використання техніки, яку не могли отримати внаслідок захоплення українських військових частин на сході України. Ці факти вкотре демонструють провідну роль Російської Федерації і в постачанні озброєння для бойовиків, і в порушенні Мінських домовленостей.

Матеріал до публікації підготував волонтер міжнародної спільноти InformNapalm Михайло Кузнецов

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину може переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *