Київському архіву подарували унікальну колекцію документів про діячів діаспори

Центральному державному архіву зарубіжної україніки, що у Києві, на постійне зберігання передали колекції документів, бібліотеки та нагород видатного українського громадсько-політичного діяча, публіциста, журналіста Павла Дорожинського (1926–2015).

Про це VIDIA повідомили у прес-службі ЦДАЗУ.

Представлені документи із колекції Павла Дорожинського висвітлюють окрім іншого державницьку і громадську діяльність Андрія Мельника, Тараса Бульби-Боровця, Івана Кабачківа, Олександра Шульгина, Євгена Онацького, Олега Лащенка та інших видатних українських постатей.

На урочистій презентації документів гості мали змогу ознайомитися з невідомими широкому загалу матеріалами про активну участь Павла Дорожинського у громадсько-політичну житті української спільноти за кордоном.

Доповненням до архівних документів стали книги з власної бібліотеки з автографами авторів, нагороди та особисті речі Павла Дорожинського.

У різні періоди свого життя Павло Дорожинський обіймав чільні посади в Світовій координаційній раді Ідеологічно споріднених націоналістичних організацій, Організації державного відродження України, Світовому конгресі вільних українців, Організації українських націоналістів, Об’єднанні українських націоналістів (державників), Центральному союзі українського студентства, «Пласті».

Впродовж багатьох років він був директором школи Українознавства в Нью-Йорку, а пізніше –  заступником головного редактора газети «Новий шлях», що в Торонто.

Нагадаємо, раніше дослідники знайшли сотні раніше невідомих документів з архіву ОУН.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *