Росія, а не «Хезболла», направила БПЛА вести розвідку над Ізраїлем

Представляємо репортаж The Times of Israel, опублікований  7 серпня 2016 року. Переклав спеціально для читачів InformNapalm Максим Свєженцев.

По трьох тижнях після того, як Армія Оборони Ізраїлю не змогла збити безпілотний літальний апарат, що увійшов в ізраїльський повітряний простір з боку Сирії, офіційна Москва визнала, що безпілотник належав Росії.

Безпілотний літальний апарат, що вдерся в ізраїльський повітряний простір на півночі, належав Росії, а не “Хезболлі”, як вважали від початку – повідомляє видання Haaretz у недільному випуску.

Безпілотний літальний апарат вдерся в ізраїльський повітряний простір з території Сирії 17 липня. Армія Оборони Ізраїлю намагалася збити літальний апарат тричі, але безуспішно.

Початкова версія ізраїльської служби безпеки – за порушення дроном кордону відповідає “Хезболла”, терористична група, діяльність якої сконцентрована в Лівані; але російські представники визнали перед своїми ізраїльськими колегами, що БПЛА належав Росії, як повідомляє газета.

Запуск ракети “Патріот”; аналогічна ракета недавно збила сирійський військовий літак (фото ВВС Ізраїлю)

Хоч офіційний Кремль заявляє, що інцидент став результатом “людської помилки”, цілком можливо, що в такий спосіб російські військові тестували можливості ізраїльської системи протиповітряної оборони.

Хоча російські безпілотники і раніше потрапляли на територію Ізраїлю з Сирії, це перший інцидент, коли Армія Оборони Ізраїлю відреагувала на вторгнення.

Армійська протиповітряна оборона випустила дві ракети “Патріот” класу “земля-повітря”, третя спроба була зроблена ракетою “повітря-повітря”, випущеною ізраїльським винищувачем.

Торік у листопаді тодішній міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон заявив про вторгнення російського літака в ізраїльський повітряний простір, але “інцидент миттєво врегулювали через канали комунікації” між двома державами. Також наприкінці минулого місяця король Йорданії Абдулла повідомив американським законодавцям, що ізраїльські та йорданські винищувачі разом протистояли російським військовим літакам у січні над півднем Сирії та попередили їх про неприпустимість порушення спільного кордону.

Хоча походження БПЛА не було до кінця відоме, офіційний військовий представник повідомив Channel 2, що військові дотримуються версії російського виробництва безпілотника.

Спецслужби досліджують уламки ракет “Патріот”, випущених по дрону, який увійшов до повітряного простору Ізраїлю із Сирії 17 липня 2016 року (Базель Авідат/Flash90)

На півночі Ізраїлю спрацювала повітряна тривога. При цьому про факти запуску ракет по території Ізраїлю не повідомляли.

Ліванський бойовик, пов’язаний із “Хезболлою”, Аніс аль Накуаш заявив, що БПЛА дійсно був направлений його групою. Він повідомив, що безпілотник був атакований одразу після того, як почав фіксувати армійські маневри на Голанських висотах та був змушений повернутися.

Торік Єрусалим та Москва створили механізм для уникнення подібних випадкових зіткнень, оскільки Росія допомагає сирійському президенту Башару Асаду тримати контроль над країною після п’яти років громадянської війни.

Раніше в матеріалі «РФ зміцнює позиції «Хезболли» у Близькосхідному регіоні» InformNapalm повідомляв, що Росія постачає безпілотники проіранському ліванському угрупованню “Хезболла” і проводить технічну розвідку щодо Ізраїлю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *