Ціна мовчання про Донбас: медаль «За відвагу», статус «ветерана» та «Кіа Ріо»

Медаль «За відвагу», статус «Ветеран бойових дій» та «Кіа Ріо» за вбивства українців  компенсація колишньому контрактнику 8-ї ОМСБр ЗС РФ, який втратив руку на Донбасі.

Один з основних напрямків діяльності міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm  є збір та оприлюднення свідчень, які підтверджують факти участі Збройних сил Російської Федерації у війні на Донбасі. Публікації ґрунтуються на даних, добутих у результаті власних OSINT-досліджень, і підкріплені відповідним візуальним матеріалом — фотографіями та відеороликами, документами і/або нагородами, геолокацією, цитатами з листування учасників подій тощо.

Передмова

Ще на початковому етапі конфлікту на сході України у поле зору експертів IN потрапляли військовослужбовці найбільш боєздатних військових з’єднань Південного військового округу ЗС РФ (Чечня — 8-а17-а18-а ОМСБР, Дагестан — 136-а ОМСБр, Інгушетія 291-а АртБр, Північна Осетія 19-а ОМСБр). З’єднання укомплектовані контрактниками з бойовим досвідом проведення військових контртерористичних операцій на Північному Кавказі. Фіксували ми і окремих військовослужбовців, і окремі підрозділи у складі тактичних груп. За нашими спостереженнями, після літньо-осінньої кампанії 2014 року та окупації частини Донбасу, російське військове командування змінило тактику ведення війни, скоротивши присутність кадрових підрозділів. Цьому сприяло створення незаконних збройних формувань у вигляді т. зв. армійських корпусів «ДНР/ЛНР», укомплектованих і місцевими колаборантами, і російськими найманцями-«добровольцями». Але не обійшлося без кадрових російських військових. Тепер «українські відрядження»  російських контрактників та офіцерів стали тривалішими, але менш масовими. Це відбувається у добровільному порядку, зазвичай, приординовані – це офіцери середньої ланки та солдати контрактної служби, які обіймають в НЗФ командні посади та вакансії спеціалістів. Це обумовлено тим, що переважна більшість бойовиків не може обслуговувати та експлуатувати ту техніку, озброєння та спецзасоби, які дала їм Росія. Основна мотивація російських військових на Донбасі – «нарубати бабла» і «вийти в люди». Якщо точніше, то це потрійний оклад і перспектива для подальшого кар’єрного росту, зокрема, зарахування поза конкурсом до військових освітніх закладів, а також інші бонуси.

Ціна мовчання

Та не всім російським військовослужбовцям пощастило з виплатами «за бойові», дехто з «ветеранів Донбасу» та членів сімей убитих окупантів  так і лишилися ні з чим. Декому пощастило більше: отримали не тільки державні нагороди та статус ветерана бойових дій, але й фінансову компенсацію. Звісно, утримання тих солдатів та офіцерів, хто вижив, але покалічений війною, обходиться дорожче, адже вбиті уже свого не вимагатимуть. Убитих зазвичай списують, перекваліфікувавши з військових у добровольців-бойовиків «новоросії», що ми наочно спостерігали у випадку з Денисом Хусаїновим, цього вбитого у серпні 2014 року контрактника розвідувальної роти 18-ї ОМСБр вписали у список знищених бойовиків полку ТО (терористичної організації) «ЛНР» — «Витязь».

Один із прикладів мовчазного «щасливчика» – колишній військовослужбовець-контрактник  8-ї окремої гірської мотострілецької бригади (в/ч 16544, місце дислокації Чечня, с. Борзой) Південного військового округу ЗС РФ Анатолій Осипов (архіви VK 12, OK) родом із м. Ульяновськ, ми виявили його і поставили на особливий контроль ще у 2014 році. У результаті нашої першої публікації Медаль “За відвагу” (№64165, указ президента РФ від 01.09.2014 р.) про А. Осипова, який втратив руку після літніх боїв 2014 року на Донбасі, російська  цензура змусила «хвацького» російського солдата видалити фотографії державної нагороди зі своєї сторінки. Через рік після першої публікації А. Осипов потрапив у приціл OSINT-експертів знову, коли давав толкові поради на сторінці групи 8-ї ОМСБр рекруту, який рвався на контракт у цю гірську бригаду, Осипов попередив новачка, що, попри потрійний оклад, там «ж@па», є «двохсоті», а сам він втратив руку і його комісували — Після «відряджень» на Донбас у 8-й ОМСБр ЗС РФ залишаються «200-ті» та інваліди.

У грудні 2015 року А. Осипов на сторінках своїх профілів у соцмережах не забув похвалитися новою «Кіа Ріо» прямо з автосалону, яку купив, з огляду на все, за компенсацію від держави за втрачену руку та мовчання про Донбас — дивіться архіви: фотоальбом 1 та 2.

  

У кінці липня 2016 року Анатолій Осипов вихваляється посвідченням «ветерана бойових дій» № 0566270, яке йому видали вже за місцем проживання від імені командування Центрального військового округу — див. архіви 12.

Резюме

Кожен російський воєнний злочинець, який фігурував у наших матеріалах, стоїть на особливому контролі. І ця «карма» буде переслідувати їх ще дуже довго. Єдиною спокутою можуть бути свідчення перед міжнародним трибуналом і покаяння, як, наприклад, зробив колишній десантник 104-го полку ПДВ, який через роки, багато що переосмисливши, оприлюднив імена своїх товаришів по службі, учасників російського воєнного вторгнення в Грузію в серпні 2008 року — див. Покаяння псковського десантника.

ВАРТЕ УВАГИ:
8-а ОМСБр (гірська) не раз фігурувала у матеріалах InformNapalm у контексті «українських відряджень»:

Публікацію підготовлено на основі власного OSINT-розслідування міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm

Іраклій Комахідзе

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах.Винесення матеріалів у публічну площину може переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *